İngiltere’de Otoriter Okul İdaresiyle Savaşan Liseli Anarşistleri Anlatan Bir Film
Mick tatil dönüşü okula geldiği ilk gün çalışma odasına girdiğinde arkadaşları ona seslenir:
“Ooo GUY FAWKES da aramıza katıldı”
1968 yılında erkek öğrencilerin doldurduğu bir yatılı okuldayız. Eğitmenlerin ve okul yöneticilerinin katı kurallarıyla okulda yaşam oldukça disiplinli bir şekilde kurulmuştur. Anarşist ruhlu Mick ve arkadaşları bu baskıcı düzenin dışına çıktıkları, gizli bir kaçamak odası yapmışlar ve burada özgürce takılmaktadırlar. Özgürlük alanlarını okulun geneline yaymaya kalktıklarında, okulun baskıcı otoritesiyle yüzleşmek zorunda kalırlar. Okuldan atılma tehdidi, eğitmenlerin acımasız cezaları, aynı filmin başındaki okul marşında söylendiği gibi gençleri okula uygun öğrenciler yapmak için uygulanır.
Tüm film boyunca “Gençler ben sizi anlıyorum” diye Mick ve arkadaşlarına öğütler vermeye çalışan okul müdürü, liselerdeki “iyi polis” rolü yapan hocaların ve müdürlerin filme yansıması açısından iyi düşünülmüş. Müdürün söylediği “Okul birçok şeyin simgesidir. İlmin, ülke yönetimindeki dürüstlüğün, televizyon ve eğlence dünyasında yüksek standardın, İngiltere’nin savaşlarındaki büyük fedakarlığın.” cümlesi önemlidir. Çünkü okula uygun hale getirilecek gençler, sonrasında devlete uygun hale getirilecektir.
Fakat ezilen öğrencilerin, hem eğitmenleri hem de okulu ziyarete gelen önemli konukları yakından ilgilendiren bir intikam planları vardır. Yönetmen Lindsay Anderson’ın filmi “If….”, çekildiği dönemin ruhunu iyi yansıtmış bir filmdir. Yönetmen, 1968’de gençlerin okula, aileye, devlete ve kapitalizme karşı verdikleri mücadeleyi bir okul örneği üzerinden oldukça iyi anlatmıştır. Filmin tüm baskıcı kurumları, özellikle de okul sistemini sert bir şekilde eleştirdiği açıktır. Okul hayatının bizleri nasıl bunalttığını hepimiz biliriz, ama bunun “yıkıcı” sonuçlarına katlanacaklarını da verdikleri cezalarla, aşılamaya çalıştıkları gelecek kaygısıyla, devlete itaat ettirme düşüncesiyle bizi disipline sokacakların bilmesi gerek!