Devlet maskenin ardındakini tanıyamamaktan korkmaz. Aksine devlet maskenin ardındakini tanıdığı için korkar. Maskenin ardında halk vardır.
Gaz fişeği tam yanına düşmüştür. Tabi sen bu delisaçması yanına düştüğünde arkaya doğru kaçanlardan değilsin. O zaman bir kez daha anlarsın yüzündeki bu birkaç gramlık bez parçasının kıymetini. İyice sıkarsın, yüzünde açık yer kalmasın diye. Tamam! Gaz fişeği nedir, tek tekmelik işi…
“Sık bakalım, sık bakalım…”diye slogan atarken saldırmaya başlayınca polis, ağır tempoyla dikkatlice ilerlerken mobeselerin altından geçerken, bir kez daha o duyguyu hissedersin, “Maske hayat kurtarır.”
Devlet ve kapitalistler, her ne kadar seni “marjinal” göstermeye yeltense de, sen bilirsin maskenin ardındakini. Filistin’de taş atanlardan bilirsin maskenin ardındakini, Kürdistan’da panzerlere karşı dikilenlerden bilirsin. Maskenin ardındaki direniştir.
Kim olduğunu bilmez iktidarlar, onların silahlı kolluk kuvvetleri. O yüzden korkarlar. Ardında ne olduğunu bilmemenin korkusudur bu. O yüzden acımasızca saldırırlar. Yok etmeye çalışırlar. Ancak yok edemedikleri korkularıdır. Maskenin ardındaki iktidarların korkusudur.
Bakarsın Arjantin’de Piqueteros’ların yüzünde bir barikat olmuş kapitalizme karşı ya da Güney Afrika’da gecekondularda yaşayanların devlete isyanı olmuş. Lyon sokaklarında göçmenlerin, Asturyas’taki madencilerin, Atina’da sokaktan ayrılmayanların yüzünde… Maskenin ardındaki isyandır.
Maske denilince akla Zapatistaların gelmesi çok normaldir. Çocuk yaşlı demeden yüzlerinden eksik etmedikleri maskeleri, devletin benzer bir marjinalleştirme politikasına verilen en güzel cevaptır. Maske gündelik yaşamın direniş hale getirilmesidir.
Chiapas’taki bu direnişte, maske kadar sembol hale gelmiş bir şey varsa, o da maskeli yardımcı komutan Marcos’tur. Marcos maskesini çıkartacağını açıkladığı gün, herkes ilgiyle maskenin ardındakinin nasıl bir insan olduğunu görmek için merakla beklemeye başladı. Marcos, maskesini çıkartığında herkes başka bir maskeyle karşılaştı. Mesaj çok netti, maskenin ardındaki Chiapas’ta direnen herkesti. Maskenin ardındakinin kim olduğu önemli değildi. Çünkü, maskenin ardındaki halktır.
Yazan: Uğur A