Gençlik
Greif Direnişinin 8.Gününde İşgal Büyüyor
Anarşist Gençlik olarak kölelik düzenine karşı insanca bir yaşam için direnen Greif işçilerinin yanındayız.
Greif Fabrikasında işgalin 8.gününde direnişçileri Anarşist Gençlik olarak ziyaret ettik.
Hadımköy’de rüzgar panellerinin bulunduğu fabrikada sıcak çaylarıyla bizleri karşılayan işçiler 10 Şubatta başlayan işgalin bir sene öncesinden iç örgütlenme yaptıklarını söyleyerek söze başlıyorlar. İlk önce sadece yakın arkadaşlarıyla tanıdıkları konuşarak, gizli gizli taşeronlara karşı örgütlendiklerini söylüyor işçiler. Sendikalaşma çalışmasında ön plana çıkan bir işçi arkadaş “küçülmeye” gidilme bahanesiyle işten atılıyor, arkadaşlarının işten atılmasıyla işçiler hemen makinaları durduruyorlar işten atılan arkadaşları 8 saat içerisinde geri çağrılıyor. O zaman gücümüzü anladık diyor işçiler.
Aralarında 10 , 11 senedir hatta 17 senedir çalışan işçiler bile var. Senelerdir asgari ücretle çalışan işçiler fazla mesaiye kalmak zorunda kalıyorlar, mesai parasını alsalar bile sosyal yaşamları bitiyor ev ve iş arasında yaşamları geçiyor. Çocuklarıyla bir gün bile vakit geçiremediklerini söylüyorlar. Çoğu işçinin geçinebilmek için sürekli bankalardan kredi çekmek zorunda kaldığını borcu olmayan işçi olmadığını söylüyorlar. Daha fazla para için değil insanca bir yaşam istediklerini belirtiyorlar.
Yasal prosedürlere sıkışmadan kölece düzene karşı işgal başlatan Greif işçilerinin herbirinin telefonuna tehdit mesajları gelmiş. Evlerine fabrika tarafından tebligat gönderilmiş. “fabrikadaki kanunsuz işgali sona erdirmelerini aksi halde işlerinden atılacaklarını” yazıyor tebligatta. Ama işçiler tehditlere aldırış etmiyorlar. Direneceğiz, kölece yaşama son vereceğiz diyorlar.
Fabrikada 40’tan fazla taşeron şirket bulunuyor. Çalışma alanları 30 kişilik bölümlerle ayrılarak ayrı ayrı taşeron şirketlere verilmiş. Bazı taşeronda çalışanlar gemi sektöründe çalışıyor diye gösterildikleri için Tekstil sendikalarına üye de olamıyorlar.
İşgalin başladığı gecenin ertesi sabahında işçilere servisler gönderilmemiş, işçilerin fabrikaya gelmesi engellenmeye çalışılmış. Ama uzak yerlerden hatta karşı yakadan işçiler taksiler tutarak ceplerindeki son paralarla fabrikaya gelmişler işgali güçlendirmişler. Buna karşılıkta müdürlerin fabrika içerisinde bulunan arabalarının dışarı çıkmasına izin vermemişler. Müdürlerde taksi tutarak fabrikadan çıkma durumunda kalmışlar. Müdürlerin son model arabaları hala işçilerin ellerinde.
Fabrikada çalışan az sayıda kadın işçi de direnişe omuz vermiş, ilk 4 gün hiç evlerine gitmemişler. Hatta bazı işçiler kadın işçilere evlerinize gidin telkinlerinde bulunmasına rağmen kadın işçiler fabrikada nöbet tutmayı istemişler. Kadın işçilerin eşleri de fabrikaya gelerek eşlerinin onurlu direnişlerinin yanında olduğunu söylemişler.
İşçiler fabrikada temizlik, yemekhane, güvenlik gibi alanlarda iş bölümü yaparak inisiyatifler alıyorlar. Dayanışma içerisinde fabrika işgalini sürdürüyorlar.
Fotoğraflar: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=657023271025005&set=a.657022494358416.1073741847.573696232691043