“Denizde evimiz yok, gökyüzünde hayallerimiz var” diyen, Filika Fanzin’i çıkaran liselilerle bir röportaj gerçekleştirdik.
Meydan: Çıkarmış olduğunuz fanzinin adı neden Filika?
Çünkü denizde Filika hayat kurtarır. Filika denizde herhangi bir tehlikeye karşı (çarpışma, yangın, batma vb.) gemiden güvenli bir şekilde uzaklaşmak içindir. Biz Hacı Rahime Ulusoy denizcilik lisesinde okuyan liseliler olarak hayatımızdaki tehlikeleri sadece bunlarla sınırlamıyoruz. Mesela bizim için otorite ve hiyerarşi de bir o kadar tehlikedir. Biz hayatımızdaki tüm tehlikelerden uzaklaşmak ve mücadele etmek için fanzinin adını Filika koyduk. Çünkü hayatımızın her alanında farklı adaletsizlikler yaşıyoruz. Bu adaletsizlikleri kapsayan geniş bir yelpazeyle liseli arkadaşlarımıza ulaşıyoruz. Denizden başlayarak hayatımızın her alanına uzanan bir yolculuk; en temelinde özgür bir denizcilik istiyoruz ve özgürlüğe yelken açıyoruz.
Denizcilik lisesinde okuyorsunuz. Peki denizcilik liselerinde okumanın ne gibi zorlukları var?
Her okulda olduğu gibi biz de otoriter, hiyerarşik eğitim ile karşı karşıyayız ve böyle bir eğitim içinde baskıyı barındırıyor. Ama denizcilik lisesinde bu daha da belirgin bir şekilde karşımıza çıkıyor. Örneğin, okulda bizleri gemideki hiyerarşiye hazırlıyorlar ve bu hiyerarşi okulda abi-kardeş gibi masum görünümlü kavramlarla anlatılıyor. Ayrıca denizciliğin bir erkek mesleğiymiş gibi gösterilmesi, içinde çok fazla dini jargon barındırması ve staj dönemi koşulsuz itaatin olması gibi sorunlar bunlardan bir kaçı sadece.
Filika Fanzin’i kaç kişi, nasıl çıkartıyorsunuz?
Filika Fanzin sürekli inisiyatif alan beş kişilik bir ekip tarafından çıkartılıyor. Ancak Filika’ya fikir beyan eden, yazı yazan ve dağıtımlarına katılan çok sayıda arkadaşımız var. Fanzin ile alakalı kararları hep beraber, bir araya gelerek alıyor ve uyguluyoruz.
Tabi ki bir de dağıtım aşaması var. Filika Fanzin’in dağıtımını nasıl yapıyorsunuz?
Dağıtımı genellikle İstanbul da bulunan denizcilik liselerinde yapıyoruz. En çok kendi okulumuzda aktif faaliyet gösteriyoruz. Açıkça tüm sınıfları dolaşarak fanzini arkadaşlarımıza tanıtıyor ve dağıtıyoruz. Ancak çıkardığımız son sayı okul idaresi ve öğretmenler tarafından gerçekleşen ciddi bir baskı ile karşı karşıya kaldı. Düşüncelerimizi yazarak paylaşmanın dahi yasak olduğu okulumuzda Filika Fanzin toplatıldı. Fanzine okulda yasak getirdiler yani.
Filika Fanzin şimdiye kadar kaç sayı çıktı ve çıkacak olan yeni sayısı için düşündüğünüz bir tarih var mı?
Filika Fanzin şu ana kadar 2 sayı çıktı. Zaten ikinci sayımızı da yasakladılar. Ama biz inadına 3. sayıyı da çıkartacağız, dağıtacağız. Tarih olarak şu an belli değil.
Biraz da içerik hakkında konuşalım. Fanzin’i incelediğimizde yalnız denizcilik konusunda değil tüketim, ayrımcılık, eğitim gibi birçok kavram üzerine yazılar yazıyorsunuz. Yazıların içeriğini nasıl belirliyorsunuz?
Öncelikle yazıların içeriğini ortak belirliyoruz. Yazılar öncelikle bireysel sorunlarımızdan ortaya çıkıyor. Zaten bu bireysel sorunlar aynı zamanda diğer liselerdeki arkadaşlarımızın da ortak sorunu. Okulda ki disiplin cezalarından, öğretmenlerin baskısından, giydiğimiz üniformadan, ahlak kurallarından, staj eziyetinden tutun birçok sorunla karşı karşıyayız. Üstüne yasaklanan bir fanzinin tepkisi olarak bu yasakçı anlayışa karşılık yaşadığımız sorunlara daha fazla yer vermeyi istiyoruz. Yasakçı, baskıcı eğitime karşı olan tepkimizi ve aynı zamanda toplumda yaşanan genel sorunları dile getirmeyi sürdüreceğiz. Sanal medyada yayınlanan “Okulsuz bir toplum mümkündür” münazarasında arkadaşlarımız eğitim konusunda ki eleştirilerimizi son derece net bir şekilde savunmuşlardı. Bu münazara okulda oldukça etki yarattı. Özgür bir eğitim fikrini tartışmaya ve konuşmaya başladık.
Meydan: Filika Fanzin’i nerelerde bulabiliriz ve sizinle nasıl iletişim kurabiliyoruz?
Genelde denizcilik liselerinde ve diğer okullarda dağıtım yapıyoruz. Ya da elden dağıtım. Kadıköy'de 26A Sahaf'ta bulunan Fanzin noktasına da bırakıyoruz. Oradan ücretsiz bir şekilde alabilirsiniz. Ayrıca iletişim için; [email protected]
Meydan Gazetesi Sayı 10, Haziran 2013