Dünyanın en büyük futbol organizasyonu olan Dünya Kupası, 2022 yılında Katar’da düzenlenecek. 2010 yılında ev sahipliğini kazanan Katar’da, bu “Büyük Şölen” için hazırlıklar son sürat devam ediyor. Bu hazırlıklar içinde yeni stadyumlar, oteller, AVM’ler ve metrolar bulunuyor ve bunun için tam 62 milyar dolarlık bir bütçe ayrılmış durumda. Katar hükümeti, bu organizasyon için hazırlıklara başlamış durumda. Katar’da 45 dereceye ulaşan yaz sıcağına karşı yapılan klimalı stadyumlar, bu hazırlıkların en dikkat çekicilerinden.
Buraya kadar okunduğunda her şey güllük gülistanlık. Ancak maskenin ardını biraz aralamaya başladığımız zaman, gerçeklerle yüzleşmeye başlıyoruz: Birçok insanın taparcasına takip ettiği bu şölenin arkasında, yüzlerce işçinin kanı ve emeğinin sömürülmesi var. Sahip olduğu petrol ve doğalgaz rezervleri sayesinde kişi başına düşen milli gelirde dünya çapında ilk sırada olan bu ülkede, işçiler için durum neredeyse tam tersi.
Bütün tüketim maddelerini dışarıdan ithal eden Katar, işçileri de “ithal” etmekte. Genellikle Filipinler, Nepal, Hindistan vb. ülkelerden gelen göçmen işçiler, daha iyi bir yaşam için yuvalarından ayrılıp dünyanın en zengin ülkesine göç ediyor. Sömürüyse bu ülkede resmi dil haline gelmiş durumda. Ölümle burun buruna olan bir milyonu aşkın göçmen işçi, insanlık dışı çalışma koşullarında adeta modern köleliği yaşıyor. Her hafta yaklaşık on iki işçi katlediliyor. 50 derece sıcak altında çalıştırılan, maaşları aylarca ödenmeyen, pasaportlarına zorla el konulan, kalabalık koğuşlarda yaşamak zorunda bırakılan işçiler, üstüne aç kalıyorlar ve ücretsiz içme suyundan bile mahrum bırakılıyorlar.
Katar’daki Hindistan Büyükelçiliği’nin açıklamasına göre, bu yılın ilk beş ayında, Hintli 82 işçi yaşamını yitirdi. 1460 işçi ise kötü çalışma koşulları ve başka problemler nedeniyle Büyükelçiliğe başvurdu. Göçmen işçilerin çalışma koşullarının düzeltilmesi için FIFA ve Katar hükümetini göreve çağıran Uluslararası İşçi Sendikaları Konfederasyonu (ITUC), bir milyonu aşkın göçmen işçinin mevcut koşullarda çalıştırılması halinde, 2022 Dünya Kupası’nın başlamasına kadar 4000 işçinin daha yaşamını yitireceği uyarısında bulundu.
Katar hükümetinin veya FIFA’nın bu konuda ne gibi önlemler alacağı aşikar. Ancak şu da kesin; 2022 Dünya Kupası yeşil sahalarda değil, işçilerin kanıyla boyanmış sahalarda oynanacak!
Serhat Yaşar
Meydan Gazetesi Sayı 13, Ekim 2013