Türk Tabipleri Birliği’nin çalışmasına göre, biber gazına maruz kalanların yüzde 39’u, gazın etkilerinin devam ettiğinden şikayetçi.
Taksim Gezi Direnişi sırasında biber gazına maruz kalan 11 binden fazla kişiyle yapılan çalışmaya göre, yüzde 14’lük bir kesim sivilce ve benzeri döküntülerin sürdüğünü; yüzde 10’u yürürken ve hareket ederken dengesizlik oluştuğunu; yüzde 11,2’si de el ve ayaklarda kas güçsüzlüğü bulunduğu şikayetini dile getiriyor.
İnternet sitesine konulan anket çalışmasına verilen yanıtlar üzerinden oluşturulan çalışmaya göre, “Gazdan etkilendiniz mi?” sorusuna, yüzde 68,5’lik bir dilim “Çok yoğun etkilendim” yanıtını verdi. Hiç etkilenmeyenlerin oranı ise, “yüzde 0,2” oldu. Ankete katılanların yüzde 88’i gazdan etkilenmemek için bir araç kullandığını belirtirken; yüzde 12’si ise hiçbir araç kullanmadığını belirtti. Ankete katılanlara hangi mesafeden gaza maruz kaldıkları sorusu da soruldu. Bu soruya yüzde 30’luk bir kesim 1 metreden az, yüzde 37,6’lık bir kesim de 1-5 metre arasında yanıtını verdi. Yüzde 32,4’lük kesim ise, 5 metreden fazla yanıtını tercih etti.
Verilen yanıtlara göre, toplam olarak “1 saatten az gaza maruz kaldım” diyenlerin oranı yüzde 8 olurken; “1-8 saat arasında gaza maruz kaldım” diyenler yüzde 53, “9-16 saat arasında gaza maruz kaldım” diyenler yüzde 17, “17-24 saat gaza maruz kaldım” diyenler yüzde 12, “24 saatten fazla gaza maruz kaldım” diyenler de yüzde 10 oldu.
Türk Tabipleri Birliği, Taksim Gezi Direnişi süresince polisin kullandığı biber gazının etkileriyle ilgili çalışmasına geçtiğimiz Haziran ayında başladı. Rapor oluşturulurken, veri girişleri devam etti. Geçtiğimiz ay tamamlanan veri girişleriyle 11 bin 155 yanıta ulaşıldı ve bu yanıtlar üzerinden rapor oluşturuldu.
Meydan Gazetesi Sayı 13, Ekim 2013