TİS (Toplu İş Sözleşmesi) görüşmelerindeki anlaşmazlık sonrası fabrikayı işgal ederek direnişe başlayan Greif işçileri iki ayı aşkın bir süredir tüm saldırılara karşı kazanmayı sürdürüyor.
10 Şubat günü gece vardiyasında başlayan işgalde öncelikle ihtiyaçları karşılamak amaçlı 14 farklı yatay komite oluşturarak bir öz yönetim deneyimi yaratmaya başlayan Greif işçileri fabrikayı yaşam alanına çevirdi.
Direnişin 4. gününde (13 Şubat günü) Greif işçileri DİSK’in 47. yıl etkinliğine giderek burada DİH’li işçiler ile beraber sahneyi işgal etti. DİSK bu işgalin ardından etkinliği iptal ettirmek zorunda kalırken direnişin 6. gününde işçiler, DİSK’in 47. yılını işgal fabrikasında gerçekleştirdiği etkinlik ile selamladı.
Greif işçileri direnişi duyurmak ve daha da büyütmek amacıyla 17. günden (26 Şubat Çarşamba) başlayan bir eylem programı oluşturarak fabrika dışında da eylemlere başladı. Çarşamba günü Dudullu’daki Greif fabrikasına dayanışma yürüyüşü gerçekleştiren direnişçiler ardından Perşembe günü ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu’na bir yürüyüş gerçekleştirdi. Direnişçiler bundan sonraki 3 gün boyunca Galatasaray Meydanı’nda direnişe destek masası açtı.
Direnişle eylemli dayanışma çağrısıyla işgalin 22. günü(3 Mart) saat 19.00’da Kadıköy Boğa’da bir araya gelen direnişçi işçiler ve dayanışma gösteren devrimciler buradan iskeleye yürüdü. İskele’de bir basın açıklamasının ardından eylem halaylar sonlandırıldı.
Greif direnişinin 33. gününde Greif patronu direniş dışındaki işçileri ve kolluk kuvvetini fabrikaya çağırarak direnişi kırmak için bir taciz saldırısı gerçekleştirdi. Direnişçilerin ve dayanışmaya gelenlerin kararlı duruşuyla akşam saatlerinde bu saldırı püskürtüldü.
Greif işçileri direnişin 36. gününde işgali, DİSK Tekstil sendikası binasına ve Dudullu’daki fabrikaya taşıdı. Dudullu fabrikasında sendika yöneticileri ve patronlar işçilere saldırmaya çalışırken DİSK Tekstil binasında ise yine yöneticiler demagojik söylemlerle işçileri oyalamaya çalıştı. İşçilerin kararlılığı karşısında DİSK Tekstil yöneticileri sendikanın resmi sitesindeki açıklamayı değiştirmek zorunda kaldı.
Greif işçileri direnişin 53. gününde Boğaziçi Köprüsü’nü trafiğe kapatarak buradan bir basın açıklaması gerçekleştirdiler. Açıklamanın ardından polis direnişçi işçilere saldırarak gözaltına aldı. Aynı gün DİSK yetkilileri ve DİSK Tekstil yönetimi ile gerçekleşen görüşmede DİSK Tekstil Esenyurt Bölge Temsilcisi direnişçi Engin Yılgın sendika yöneticileri tarafından işten çıkarıldı.
Direnişin 54. gününde Greif İşçileriyle Dayanışma Komitesi, Kabataş’taki Çalışma Bölge Müdürlüğü önünde eylem gerçekleştirdi. Direnişin 60. gününde arabulucu süresinin de dolmasıyla beraber devlet, işgal fabrikasına polis ve jandarmalar ile saldırdı. Bine yakın polis ve jandarma önce fabrikayı kuşattı ardından iş makineleri ile kapıyı kırarak içerdeki işçileri darp ederek gözaltına almaya başladı. 12 Direnişçi çatıya çıkarak direnişi burada sürdürmeye başlarken 90 işçi gözaltına alındı. Fabrika önüne dayanışmaya gelenler gün boyu fabrika önünde, 12 direnişçi ise çatıda bekleyişini sürdürdü.
Fabrika girişlerini tamamen kapatan çevik kuvvet polisleri çatıdaki işçilerin hiçbir ihtiyacının karşılanmasına izin vermezken bekleyiş geç saatlere kadar sürdü. Saldırının duyulması üzerine Kadıköy, Kartal, Bursa, Kayseri, Adana, İzmir’de dayanışma eylemleri gerçekleşti.
Kadıköy’de gerçekleşen eyleme Diren Kadıköy ve Greif İşçileriyle Dayanışma Komitesi çağrı yaparken Kartal’daki eylemde ise devrimci kurumlar saldırıyı kınayarak “Baskılar Bizi Yıldıramaz” sloganları attı.
Direnişin 61. gününde Kadıköy Caferağa Spor Salonu’nda Greif işçileriyle dayanışma konseri gerçekleşti.
Direnişin 62. gününde Bakırköy, Sarıgazi, İzmir’de dayanışma eylemleri gerçekleşirken IWW başta olmak üzere tüm dünyada işçi örgütleri saldırıyı kınayarak Greif İşçileriyle dayanışma mesajı yayınlandı.
Direnişin 64. gününde Greif patronu ile DİSK Tekstil yönetimi DİSK’in avukatının da bulunduğu görüşmelerde ihanet sözleşmesi diye nitelenebilecek bir TİS imzaladı. Böylece işçilerin sendikada beklediği grev çağrısı yerine sendika son kozunu da patrondan yana oynayarak işçilere ihanetini resmileştirmiş oldu.
Greif işçileri bu ihaneti teşhir etmek için direnişin 65. gününde DİSK binası önüne bir yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirdi.
Meydan Gazetesi Sayı 17, Nisan 2014