Taşeron İşçisine Önce Şirket Sonra Devlet Vuruyor

Sayı 25, Mart 2015

2011 yılında Güner İnşaat Mühendislik Şirketi’nde taşeron inşaat işçisi olarak çalışan Nejdet Tetik, yaşadığı “iş kazası” sonucu şans eseri yaşamını yitirmemiş, ancak “ömür boyu iş göremez” hale gelmişti. Ankara’nın Polatlı ilçesinde kirasını ödeyemediği bir bodrum katında yaşayan Nejdet Tetik, 2011’den bu yana hem şirket hem devlet tarafından mağdur edilmiş ve mağduriyeti hala sürüyor. Tetik, Antalya’da Cevdet Güner adlı patronun inşaat şirketinde taşeron işçi olarak çalışırken 28 Ekim 2011 tarihinde aynı şirketin taşeron patronu olan Oktay Ayvalı ve soyadını hatırlayamadığı Ali adlı taşeron patronlarının “hataları” yüzünden bir “iş kazası” geçirdiğini belirtiyor. Üzerine inşaat iskelesi düşen Tetik, olay anında müteahhit İsmail Kılıçarslan ve oğlu Volkan Kılıçarslan tarafından öldü sanılarak bir hastanenin acil servisinin önüne atıldığını vurguluyor.

Şirket patronu Cevdet Güner, kaza sonucu kalıcı hasar gören ve “ömür boyu iş göremez” hale gelen Nejdet Tetik’e, hastaneye gelip dava açmaması halinde aylık 1000 tl ödeyip mağduriyetini gidereceğini ve bütün masrafları karşılayacağını söyleyerek kendini ve şirketini bu durumdan kurtarmaya çalışmış. Hastane masraflarını ödeyemeyecek durumda olan Nejdet Tetik ise bu teklifi kabul etmek zorunda kaldığını ve o dönemde şirkete dair herhangi bir şikayette bulunmadığını belirtiyor.

Bu süre içinde hastaneden %25 iş göremez olduğunu belirten sağlık raporu alarak SGK’ya aylık maaş için başvuru yapan Tetik, bu tip durumlarda %10 ve üzeri iş göremez raporu olanlara aylık maaş bağlayan SGK’dan henüz bir geri dönüş almış değil. Daha sonra şirket patronu verdiği sözü yerine getirmeyince, Tetik dava açmaya karar vermiş ve gönüllü avukat aracılığıyla taşeron şirket patronlarına ve Güner İnşaat patronuna maddi manevi tazminat davası açarak mücadelesine hukuk alanında bir başlangıç yapmış. Öte yandan Güner İnşaat patronu Cevdet Güner, Tetik’e 5000 lira teklif ederek davadan vazgeçmesini istemiş. Patronun sahtekarlığını daha önceden bilen Nejdet Tetik bu teklifi reddettiğini ancak mahkeme sürerken gönüllü avukat Özkan Ertekin’in davadan feragat etmesiyle maddi tazminat alma olasılığının kalmadığını düşünüyor.

Nejdet Tetik kaymakamlıktan 3 ayda bir aldığı 250 tl “sadakayla” geçinmeye çalıştığını, yaşadığı kiralık evinden tehdit yoluyla çıkarılmak istendiğini, faturalarını ödeyemediği için de suyunun kesildiğini belirtiyor. Güner İnşaat Mühendislik Şirketi ve Muratpaşa Sosyal Güvenlik Kurumu'nun sorumsuzluğuyla mağdur edilen, Av. Özkan Ertekin’in ikiyüzlülüğü ve TC mahkemelerinin adaletsizliğiyle tek başına bırakılan ve hala mücadelesini sürdüren Nejdet Tetik, tüm duyarlı kesimlere dayanışma çağrısı yapıyor.

Yağmur D.

Meydan Gazetesi Sayı 25, Mart 2015

Paylaşın