Üçüncü Dünya Savaşı Yemen’de Başladı

Sayı 40, Eylül 2017

Romalı coğrafyacıların Arabia Felix yani mutlu, güzel Arap diyarı olarak adlandırdığı ve 1001 Gece Masallarının da içinde geçtiği yerler arasında bulunan Yemen, şimdi o masal çağlarına tezat bir savaş yaşıyor.

Arap Baharı’yla beraber, 22 yıllık Ali Abdullah Salih diktatörlüğünün yıkılması ve ardından 2014 Ağustos’unda, nüfusun yüzde 35’ini oluşturan Şii Husilerin parlamentoyu işgal ederek yeni devlet başkanının kalem müdürünü kaçırması ve başkentin işgal edilmesiyle başlayan savaş, savaş haberlerinin alt başlıklarında zar zor yer bulabiliyor.

Bu Çatışmalardaki Taraflar Kim?

Bir yanda Suudi Arabistan ve koalisyon ortakları, onları destekleyen ABD ve İngiltere; diğer yanda Ensarullah Hareketi altında birleşen Hizbullah, İran, Rusya ve Çin destekli Husi’ler, bunların dışında Birleşik Arap Emirlikleri destekli Güney Hareketi, El-Kaide ve IŞİD’in kontrol alanları…

Savaşın tarafları bir yerlerden tanıdık!

Savaş analizcilerinin gündem ettiği stratejik öneme sahip körfeze yakın bölgeler, doğal gaz ve petrol rezervleri...

Peki bu gerekçeler ve tarafların Suriye’deki savaştan farkı nedir? Bulmak zor! Suriye Savaşı aynı aktörlerle, bu kez Yemen’de devam ediyor.

Fark Edilmeyeni Fark Etmek

Geçtiğimiz günlerde, Suriye’deki savaşı Esad’ın kazandığına ilişkin yazan Ortadoğu uzmanı Robert Fisk, “Hepimiz Trump ve Kim Jong-un’un üçüncü dünya savaşını çıkarmasını beklerken Ortadoğu haritasının önemli ölçüde ve kanlı bir biçimde değiştiğini fark etmedik” diye yazıyor. Küresel iktidarların, hedef şaşırtma siyasetleri artık uluslararası stratejilerin kaçınılmaz gerçekliği olarak kabul ediliyor. Fisk bu durumu güzel bir şekilde ifade etmiş. Ancak Fisk’in “fark ettirmeme” stratejisiyle es geçtiği durum Suriye’deki savaşın Yemen’de aynı aktörlerle devam ettiği. Ve belki de “zaferini ilan etmekte” aceleci davrandığı Esad’ın, Yemen savaşındaki pozisyonundan dolayı şimdiki pozisyonu kaybedebilmesi. Olasılık dışı mı? Esad bile, durumunu Fisk’in ifade ettiği kadar cesaretli bir şekilde dile getirmiyorken çok da olasılık dışı değil.

Bütün bunlar tartışılırken haber değeri bile taşıdığı düşünülmeyen Yemen’de, insanlar sadece savaşın yıkımından değil, savaşın ve Suudi Arabistan ambargosunun yarattığı etkilerden de muzdarip. Dünya Sağlık Örgütü’nün son hazırladığı raporda son 14 haftada, vebadan iki bine yakın kişinin öldüğü ve 50 bine yakın veba hastalığına yakalanan insan olduğu tahmin ediliyor. Coğrafyadaki koleradan etkilenen binlerce kişinin yanında, UNİCEF raporlarına göre 500 bine yakın çocukta “şiddetli yetersiz beslenme” vakası var.

Üçüncü dünya savaşının ne zaman çıkacağını beklediğimiz şu günlerde, bize fark ettirilmeyenleri fark etmek bir zorunluluk. Özellikle de Yemen’deki sağlık raporları her geçen gün başka trajik rakamlar yayınlıyorken. Kim bilir belki fark ettirilmeyen bir üçüncü dünya savaşının içindeyizdir!

İlyas Seyrek

Meydan Gazetesi Sayı 40, Eylül 2017

Paylaşın