1895 yılında Madrid’te yoksul bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen lucia sanchez , tükenmeyen özgürlük tutkusunu öncelikle şiirleriyle günyüzüne çıkarttı.
1916 yılında telefon operatörü olarak çalışmaya başladığı iş yerinde,
1931’de grev örgütleyen anarşist sendika CNT-FAİ’ye destek vermesi hayatının dönüm noktası olucaktı.
Grev sonrasında Lucia , CNT-FAİ sendikasının gözü kara bir militanı haline geldi.
1933 yılında CNT’nin Madrid bürosunda yazım sekreterliğine başladı ve her geçen gün büyüyen toplumsal devrim mücadelesini kaleme aldı.
1936 yılında yoldaşları; Mercedes Comaposada ve Amparo Poch y Gascon ile birlikte Mujeres Libres(Özgür Kadın)’i kurdu. Mujeres Libres örgütünün kurulmasıyla birlikte toplumsal devrim sürerken , kadınların özgürlük mücadelesi artık bir çığ gibi büyüyor , kadınların çalıştığı alanlarda erkeklerle eşit ücret alamamasına karşı çalışmalar yürütülüyordu. Kısa süre içerisinde çıkarttıkları gazeteler ve broşürler; sokaklarda , bilgi paylaşım alanlarında, atölyelerde, gündüz bakım merkezlerinde binlerce kadına ulaşıyor. Kadınların sesi olan Mujeres Libres, 20.000 üyeye ulaşıyordu.
1938 Mayıs’ında , toplumsal devrim süreci içersinde sağlık, giyecek ve yiyecek ihtiyaçlarını karşılanması rolünü üstlenen Solidaridad Internacional Antifascista (Uluslararası Antifaşist Dayanışma) organizasyonunun genel sekreteri oldu.
Dönemin içersinde çıkan ; Toprak ve Özgürlük , Beyaz Dergi ve İşçilerin Dayanışması gibi dergilerde feminist kimliğiyle bir çok tabuyu paramparça eden yazılar yazdı. Yazılarında, gündelik hayatta kadınların ev içerisine tıkılıp ev işleriyle boğuşmasına karşı kıyasıya savaşıyor, doğum kontrol hakkına sahip çıkıyor , anneliği; kadın özgürlüğünü öldüren bir olgu olarak ele alıyordu. Lezbiyen olduğunu saklamaması heteroseksist algıya karşı bir savaş açarken , savunu ve hareket alanları çoğalıyordu.
Aktif mücadelesini faşistlerin ispanya’yı elegeçirmesiyle mecburi bir ara verip , hayat arkadaşı América Barroso ile Paris’e yerleşti. 1941-42 arası Naziler Fransaya girdiğinde Lucia’ya zorunlu bir göç daha doğdu. Ve Barossoyla birlikte Madrid’e döndüler. Madrid’te fotograf editörü olarak çalışırken faşistler tarafından tespit edilince bu sefer Valencia’ya taşınmak zorunda kaldı . Çeşitli işlerde gizlice çalıştıktan sonra 1970 yılında kanser hastalığına yakalanarak hayatını kaybetti. Ardında bir çok marş , şiir ve yazı bırakan Lucia Sanchez’in en önemli hatırası , kadınların özgürlük çığlıklarını ardına takıp ispanya anarşist devriminin içerisinde eşitliği her alana yayma azimi idi.