kottaşlama.org'dan“Kot taşlama işçileri ve Silikozis sunumu”

İHD (insan hakları derneği) İstanbul şubesinde düzenlenen sunumda kot taşlama işçilerinin hikayeleri, silikozis hastalığı ve işçilerin işverenlere karşı hukuksal mücadelelerini anlatan bir etkinlik yapıldı. Konuşmacıların arasında doktorların, avukatların ve işçilerin olduğu yaklaşık 150 katılımcının bulunduğu etkinlik iki saat kadar sürdü. Bu sürede kot taşlama işinde çalışmış, hastalanmış işçi arkadaşlarımız “taşlama” (kumlama) işinin detaylarını, çalışma koşullarını, silikozis hastalığının vücutlarında ki seyrini ve işverenlere karşı başlattıkları mücadelelerini anlattılar.


Dr. Figen Arseven ilk kez böyle bir etkinliğe gönüllü olarak katıldı. Silikozis hastalığının tanısını, hastalığın oluşumunu ve bu hastalığın başka hangi mesleklerde oluşabileceği üzerine bizlere önemli bilgiler sundu. Dr. Zeki Kılıçaslan ise göğüs hastalıkları uzmanı olarak ve işçi kardeşliği partisinin genel başkanı olarak bu olayın hem sağlık hemde sosyal yönünü bizlerle paylaştı. Dr. Zeki Kılıçaslan uzun süredir bu işte çalışan işçilerin tedavileri konusunda gereken duyarlılığı göstermiş hekimlerden biri. Sunuma katılan konuşmacılardan Av. Özlem Ayata ise kaçak çalıştırılan atölyelerin kapatılması, çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığının, belediyelerin ve işverenlerin bu konudaki vurdumduymazlığını açık bir dille ifade etti. Kendisi ve işçilerin hukuksal savaşında gönüllü çalışan avukatlarla birlikte “kasten adam öldürmek” gerekçesiyle işverenlere ceza davaları açacaklarını belirtti.
Sunumun organizasyonunu sağlayan kottaslama.org adlı sitemiz bu etkinliğin ön çalışmasını 10 gün öncesinden sokaklarda bildiriler dağıtarak, afişlemeler yaparak ve basın aracılığıyla duyurmuştu. Bu çabanın sonucunda hem işçi arkadaşlarımız arkalarındaki gücün ve desteğin bir kez daha farkına vardı, hemde şu an siteye gelen maillere baktığımızda bu konuda destek olmak isteyen gönüllü avukatların ve doktorların varlığının oluşması bizlere de güç vermiş oldu.

Kottaslama.org adlı sitemiz aktif bir şekilde bu vakanın peşinden gitmeye devam ederek, bu işçilerin mücadelesinde gönüllü istekleriyle varım diyen herkese açıktır. Başlattığımız “BOYKOT” kampanyasıyla da tepkimizi dile getirmeye devam ediyoruz. İstanbul’un çeşitli semtlerinde fabrikalarda, atölyelerde, sokaklarda boykot bildirileri dağıtılıyor.
Şimdi dayanışma zamanı, insanların hayatıyla oynayanlara, ezenlere, sömürenlere bu işten bu kadar kolay sıyrılamayacaklarını gösterme zamanı.

Fabrika