6 Kasım Öncesi, “Üniversitede ne öğreniyoruz?” Paneli Gerçekleştirildi.
Büyük hayaller ve umutlarla girdikleri üniversitelerde yıllarını harcamış gençler birer birer itirafta bulundular; “Üniversite bizlere hiçbir şey öğretmedi.
Üniversitede Ne Öğreniyoruz? konulu söyleşinin ilk bölümünde farklı üniversitelerde okumuş, mezun olmuş ya da okulu bırakmış gençler üniversitelere çok büyük umutlarla girdiklerini; fakat umduklarını bulamadıklarını söyleyip birer birer itirafta bulundular.
Üniversitenin amacı bilgi vermek değil, sistemin bilgisiyle gençleri kapitalizme hazırlamak.
Gençler itiraflarını açıkladıkça kapitalizmin üniversiteler aracılığı ile ne yapmak istediği daha da anlaşılır oldu. İtirafçılardan biri “Gemi kaptanlığı okudum fakat kaptanlığı bana karada öğrettiler” dedi ve ekledi “Kaptan olan birçok arkadaşım yüzmeyi bile bilmiyor”. Avukat olan bir itirafcıda “Yıllar boyunca kalın kalın kitapları okudum, ezberledim.Duruşmaya gittiğimde lise mezunu adliye görevlileri benden çok daha bilgiye sahiptiler”, “Bana okulda anayasanın maddelerinden çok Avukat olunca müşterinden nasıl para alınır, nasıl para kazanılır gibi bencillikleri öğrettiler”.
İtiraflardan sonra geçilen ikinci bölümde “Özgür öğrenim deneyimleri” aktarıldı.
Bilginin Paylaşma ve Dayanışmayla Özgürce Öğrenimi MÜMKÜN!
Panelin ikinci bölümünde; üniversitenin oluşum ve bilginin sistematikleştirilip kapatılma süreci, kapitalizm ve üniversite ilişkisi, bilginin özgürce paylaşıldığı özgür öğrenim modellerine ilişkin aktarımlar yapıldı. Bilginin özgürce paylaşıldığı bir deneyim olarak, Zapatistalar’ın Toprak Üniversiteleri’nden bahsedildikten sonra, aktarımlar ve deneyimlerin tartışıldı.İlki düzenlenen “Üniversitede ne öğreniyoruz?” panelinin ardından, panele dair hazırlanacak bülten ile panele ilişkin tartışmalar paylaşıldı ve bir sonraki panelde buluşmak üzere etkinlik sonlandırıldı.