“Üniversitede Ne Öğreniyoruz?” Panelinin İkincisi “Hukuk Fakültesi ve Adalet” Başlığıyla Gerçekleştirildi
Geçtiğimiz yıl ilki gerçekleştirilen “Üniversitede Ne Öğreniyoruz?” panelinin ikincisi bugün(13 Nisan Cumartesi), “Hukuk Fakültesi ve Adalet” başlığıyla Taksim 26A Kafe’de gerçekleştirildi. Eren Keskin, Davut Erkan, Ömer Kavili ve Behiç Aşçı ile yapılan video-röportaj gösterimi ile başlayan panelde, hukuk fakültelerinde öğretilen bilginin ne işe yaradığı, üniversitede hukuk öğreniminin amacı, tarih boyunca hukukun toplumsal düzenleme ve dönüşümdeki yeri tartışıldı.
Aralarında hukuk fakültelerinden öğrencilerinin, avukatların, üniversite öğrencilerinin bulunduğu birçok kişinin katılımıyla gerçekleştirilen panelin ilk kısmında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Selin Sayarı, hukuk ve adalet eksenli bir konuşma gerçekleştirdi.
Konuşmasına hukuk fakültelerinde “neyin öğretildiğini” sorarak başlayan Sayarı, modern hukukun oluşumunda Roma Hukuku’nun rolüne dikkat çekerek; Sanayi Devrimi ve Aydınlanma ile gelişme gösteren hukukun “Herkes yasa önünde eşittir” ilkesi ile çerçevelendiğini belirtti. Fransız Devrimi ile korunan “mutlak” mülkiyet hakkının adaletsizliğin temelinde yattığını belirten Sayarı, Anarşist filozof Pierre-Joseph Proudhon’un gerçek bir devrimin mülkiyetin tamamen ortadan kaldırılması ile mümkün olabileceğini söyledi.
Sayarı, adaletin devletin adalet saraylarında değil, sokaklarda, fabrika önlerindeki grevlerde ve meydanlarda mücadele ederek ve yaşamın tam ortasında insanlarla kurulan ilişkilerde aranması gerektiğini söyledi. Sayarı sözlerini 1886’da Haymarket’te “günde 8 saat”lik çalışma saatleri için mücadele ederken idam edilen 4 anarşist işçiyi andı.Ve yine Chicago’da 1927’de, katıldıkları bir eylemde yalnızca kendi düşüncelerini anlatan bir bildiri dağıttıkları için, idama kadar giden komplo yargılamasına maruz bırakılan anarşist Sacco ve Vanzetti’yi, yine onların mücadelelerini anlattığı sözlerini okuyarak konuşmasını sonlandırdı.
Konuşmanın ardından hukuk ve adalet kavramlarına ilişkin bir tartışma gerçekleştirildi. Yapılan tartışmada hukuk fakültelerinde öğretilen “adalet” kavramı, gerçek adaletin nasıl sağlanabileceği, avukatlık mesleğinin adalet arayışındaki rolü konuşuldu. Tartışmaların ardından panel, bir sonraki “Üniversitede Ne Öğreniyoruz” panelinde buluşmak üzere sonlandırıldı.
*Panelin ayrıntılı raporu yakında yayınlanacaktır.