Beşiktaş-Trabzon maçında HES’e karşı isyan pankartı

Karadeniz’i Tarihi Bir Yokoluşa Sürükleyen HES Yağmasına Karşı Vadilerden Çığlıklar Yükselirken

TRABZONSPOR’UN HES MÜTEAHHİTLİĞİNE SOYUNMASI KARADENİZ’LİLERİ VE ÇARŞI’YI İSYAN ETTİRDİ

10 Nisan günü İnönü Stadı’nda oynanan Beşiktaş- Trabzonspor maçı yine tarihi bir tribün şovuna sahne oldu. Maçın 60. dakikasında, Karadeniz İsyandadır Platformu pankart açarak doğa harikası Uzungöl’de ve Maçka Galyan Deresi’nde yapılacak hidroelektrik santrali (HES) ihalelerini alan Trabzonspor’u protesto ettiler.

Bilindiği gibi hükümet ve özel sektör işbirliğiyle başta Karadeniz’in el değmemiş vadileri olmak üzere Türkiye’nin her yerindeki akarsular, doğayı yok etme pahasına kâr peşinde koşanların saldırısına direnmeye çalışıyor. Sadece Doğu Karadeniz’de 750, tüm Türkiye’de 1700’e varan HES projesiyle, enerji bahanesiyle sularımızın kullanım hakkı şirketlere devrediliyor, geri dönüşsüz bir doğal ve kültürel katliam yaşanıyor. Üretilen elektriğin %15’inin sırf bakımsızlıktan kayıp/kaçak olduğu, ülkenin tüm su potonsiyeli HES projeleriyle sonuna kadar tüketilse dahi enerji ihtiyacının %5’ini karşılamayacağı bir ortamda bu yağmanın asıl amacı sularımızın ticarileştirilmesi. Nitekim bu husus TMMOB’un konuyla ilgili son raporunda açıkça dile getiriliyor: “Türkiye’deki HES sürecinde, su, meta olarak değerlendirilmekte olup, rant grupları için kazanç kapısı haline dönüştürülmüştür. (…) Lisans ticareti; proje borsası oluşmuştur. (…) Yöre halkı, bu projelerin hiçbir yerinde yoktur. Projelerin hayata geçirilmesinde kamu yararı değil, “kazanç” esas alınmaktadır.(…) Özellikle Karadeniz Bölgesi’nde yapılmaya çalışılan, hafriyatların dere yataklarına döküldüğü, yok yere binlerce ağacın katledildiği, dere sularının tamamen kesildiği, insanların su hakkının gasp edildiği hidroelektrik santrallere, yenilenebilir enerji kaynağı demek mümkün değildir. Dere sularının satışa çıkarıldığı bu santraller vasıtasıyla doğal kaynaklar halkın yararına kullanılıyor demek ise imkânsızdır. Doğal kaynak olarak ülke yararına kullanılması gereken sularımız özel sektörün rant alanı haline dönüşmüştür. Vazgeçilmez insan hakkı olan su hakkı, metalaştırılmıştır. Yüzyıllardır yatağında akan derede en çok dere halklarının su hakkı vardır. Derede akan sudan elde edilen enerjide de onların hakkı vardır.”*

Bu sözde enerji projelerine karşı Karadeniz vadilerinden isyan çığlıkları yükselir ve birbiri ardına gelen mahkeme kararlarıyla yapılanların yanlışlığı ve haksızlığı teyit edilirken Trabzonspor enerji şirketi kurarak HES müteahhitliğine soyundu. Trabzonspor’un biri dünyaca ünlü Uzungöl’ü tahrip edecek şekilde Haldizen Deresi üzerinde, diğeri de Maçka Galyan Deresi üzerinde olmak üzere iki HES projesinin ihalesini alması Karadeniz’liler tarafından adeta ihanet olarak nitelendirildi. Beşiktaş – Trabzonspor maçında pankart açarak Trabzonspor’un girişimini protesto eden Karadeniz İsyandadır aktivistleri “her Karadeniz’linin haklı gururu, Karadeniz Fırtınası Trabzonspor’un bu duyarsız ve sorumsuz girişimi bizleri çok üzdü. Bizler hükümetle, şirketlerle mücadele ederken Pir Sultan’ın dediği gibi ille dostun gülü ile parelendik. Trabzonspor derhal HES projelerinden el çekmeli, halkının yanında, direnişin saflarında yerini almalıdır. Aksi takdirde bu yönetim bilmelidir ki gerekirse bordo-mavi renkleri gönlümüzden siler, Trabzonspor’dan da geçeriz ama derelerimizden asla”

Grubumuz Maçın 60.dk açılan pankartın ardından özel güvenlik ve cevik kuvvetin müdahalesi ile karşılaştı.

Karadeniz İsyandadır aktivistleri, Çernobil faciasının 24. yılında Allianoi, Hasankeyf, Munzur, Loç Vadisi gibi Türkiye’nin diğer yörelerindeki yaşamı yok eden enerji ve çevre politikaları mağdurlarıyla birlikte kitlesel bir miting düzenlenecektir doğayı ve yaşamı savunanları 25 Nisan’da Kadıköy Meydanı’na davet ettiler.

*: TMMOB Enerji Çalışma Grubu’nun “Türkiye’nin Enerji Görünümü” raporu, Ankara, 31.03.2010

Teşekkür: Katkılarından dolayı Çarşı grubuna ve taraftara teşekkürlerimizi sunuyoruz

KARADENİZ İSYANDADIR!
www.karadenizisyandadir.org
[email protected]

Toprak