İtalya-Fransa Hızlı Tren Hattına Susa Vadisi’nde Geçit Yok

NO TAV (No to the High Speed Train – Yüksek Hızlı Trene Hayır) hareketinin, Fransa’nın Piemonte Bölgesi’nde Susa Vadisi’ne yapılması planlanan tren hattına karşı direnişleri sürüyor.

Piemonte ve Fransa arasındaki mevcut tren yollarının yeterli olmasına karşın yapılmaya çalışan tren hattıyla yalnızca bölgenin ekolojik yapısı tahribata uğramakla kalmayacak, aynı zamanda ekonomik ve sosyal problemler de yaşanacak; bölge halkının yaşam alanları talan edilecek, civar köylerde yaşayanlar zorunlu göç politikalarına tabi tutulacak. Bir AB projesi olan hızlı tren hattıyla yalnızca ulaşımın değil sermayenin dolaşımı da kolaylaştırılacak. Yapılması planlanan tren hattıyla, talancı şirketler bu zamana kadar ulaşamadıkları Susa Vadisi’ni de yok etmeye hazırlanıyor.

Devlet polisiyle, askeriyle saldırdığı bu direnişi kırabileceğini düşünürken, bölge halkı, 2005 yılından bu yana, direnişi tüm kararlılığıyla sürdürüyor. Susa Vadisi’ne, sermayenin dolaşımını kolaylaştırmak için, geçit yapmayı planlayan şirketlere ve devlete karşı halk bir kez daha yineliyor:

“Torino-Lyon hattına, bu vadide geçit yok. Emin olun ki burada geçit yok!”

Bu haber Meydan Gazetesi’nin 1. sayısında yayımlanmıştır.