Başta ABD olmak üzere Avrupa ve Asya’da yaşanan kuraklık buğday ve tahıl üretimini düşürdü. ABD’de yaşanan kuraklığın son 50 yılın en büyük kuraklığı olduğu belirtilirken; dünyada buğday, pirinç, mısır fiyatları yükselişe geçti.
Gıda Krizi Tüm Dünyayı Etkileyecek
Yaşanan kuraklık Avrupa’da etkisini göstermeye başladı. Ukrayna’da buğday fiyatları bir ay içerisinde yüzde 13,5 oranında arttı. Avrupa’da birçok ülkede WTO(Dünya Ticaret Örgütü) ve IMF(Uluslararası Pana Fonu) gibi kurumların politikaları büyük tepki yarattığından, kuraklığın getirdiği kıtlık piyasaya yansıtılmamaya çalışılıyor ama gıda krizi yakın zamanda getirdiği zamlarla kendisini belli edecek gibi görünüyor.
Bakan Eker: Bizi Teğet Geçer
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker “Dünyayı bekleyen bir fiyat artışı ve sıkıntı var. Amerika’da 1 ay içinde buğdaya ton başına 100 Dolar zam geldi. 280 Dolarlardan, 380 Dolarlara çıktı. Ama bizim fazla buğday üretimimiz var. Kuraklık bizi etkilemez” dedi.
Kuraklığın Nedeni; Tarımın Şirketleşmesi, Çiftçinin Yokedilmesi
Şirketlerin çiftçileri yok ederek tarım sektörünü hızla endüstriyel hale getirmesi, tarımda karbon salınımını artırıp küresel ısınmayı hızlandırırken bir yandan da tarımı GDO’lu tohumlara mahkum ediyor. Türkiye’de 1980’li yıllarla birlikte başlayan tarımsal özelleştirmelerin hepsi, çiftçileri uluslararası kapitalist şirketlere mahkum bıraktı. Şirketlerin üretilecek ürünleri belirler hale gelmesi ve dünya piyasasında ürünleri parasal kaygılarıyla bölüşümleri, gıda krizini kapıya dayandıran en önemli etkenlerden.