2011 bütçesi 3 milyar doları aşmış ve 2013 yılıyla beraber Bulgaristan, Tataristan, Polatlı ve Eskişehir’deki 800 milyon dolarlık yatırımlarla yeni fabrikalar açan Şişecam, İş Bankası’nın en büyük girişimlerinden biri olma niteliğine sahip.
Şişecam Şirketler Grubu yeni yıla, Topkapı Şişecam fabrikasını kapatarak girdi. Kapatma kararlarının işçilere gönderdiği zarflarla bildiren Şişecam yönetimi, işçilerin işine son vermeden önce tazminat haklarını ödeyeceğini açıkladı. Ancak işçilerinin büyük bir kısmının 20-25 yıldır çalıştığı fabrikanın kapatılması, yüzlerce işçinin ortada kalacağı gerçeğini değiştiremedi.
Şişecam şirketinin Topkapı’daki fabrikasını kapama düşüncesi, şirketin büyüme projesinin bir parçası. Şirket maaşları 2 bin TL’ye varan, tüm sosyal ve tazminat hakları bulunan işçileri çıkartarak, Eskişehir’de yeni açacağı fabrikaya asgari ücretten sözleşmeli olarak almayı planlıyordu. Böylelikle şirket hem yeni fabrika açtığı için devletten teşvik primi alacak hem de yeni işe alacağı işçilerin 5 senelik SGK primlerini teşvik yasası kapsamında devlete ödetecekti. İşçiler ise buna karşı yatay geçiş haklarını kullanarak, Eskişehir’de açılacak fabrikaya aynı maaş ve sosyal haklarla geçmek için 28 Aralık’ta direnişe başladılar.
Şişecam İşçileri Fabrikayı İşgal Etti
İşlerine son verilen cam işçileri, şirketin bu kurnaz planına karşı Topkapı Şişecam fabrikasını işgal ederek, buradaki malların ve makinaların Eskişehir fabrikasına taşınmasını engellediler. Topkapı fabrikasında gece gündüz nöbet tutan işçiler Paşabahçe mağazaları önünde aileleriyle birlikte gerçekleştirdiği eylemlerle de şirketi deşifre ettiler.
13 gün boyunca kar, soğuk demeden fabrikada bekleyen cam işçileri, polislerin ablukasına karşı aileleriyle birlikte direnerek, gerektiğinde fabrika çatılarına çıkarak, fabrikaya boş kamyonların girişini dahi engelleyerek, tüm kararlılıklarıyla mücadele ettiler.
Sendika Patronla Anlaştı, Birçok Talep Karşılanmadı
13 günlük direniş sırasında patronla masaya oturan Kristal-iş Sendikası patronla uzlaşma yollarını aradı. Görüşmeler sonrasında Şişecam şirketiyle anlaşmaya vardığını açıklayan sendika, işçilerin taleplerinin çoğunun karşılandığını açıkladı. Direniş çadırını kendi elleriyle kaldıran işçiler, pankartlarını söktüğü sırada fabrika önünde açıklama yapan Türk-İş’e bağlı Kristal-İş Sendikası Topkapı Şişecam Baş Temsilcisi Sinan Uçar yaptığı açıklamada, Tekel direnişi gibi büyük direnişlerin işçiler tarafından mağduriyetle sonuçlandığını ve kendilerinin Türkiye şartlarında mücadele etmenin zorluklarını bildiğini, bu nedenle de işçilere mağduriyet yaşatmadan patronla anlaşma sağlandığını söyledi.
Kristal-İş’in Şişecam şirketiyle anlaşması üzerine, kendi isteğiyle emekliye ayrılan cam işçilerine teşvik primiyle birlikte tazminatları ödenecek. Topkapı fabrikasında çalışan 50 geçici cam işçisi, Eskişehir fabrikasına nakledilecek. Şişecam’da çalışmaya devam etmek isteyen 194 işçi ise diğer şehirlerdeki fabrikalara nakledilecek ve oradaki fabrikaların ortalama saat başı ücretini alacaklar.
İşçiler tazminat haklarıyla beraber nakledilmiş olsalar da, çalıştıkları Topkapı Şişecam fabrikası, saat başı ücretin en çok olduğu Şişecam fabrikasıydı. Sendikanın patronla anlaşması sonucu kura çekimiyle rastgele dağıtılacak işçiler, gidecekleri yeni fabrikalarda saat başına en fazla 2-3 TL maaşla çalışmak zorunda bırakılacaklar.