2011’deki Mısır’da iktidarını yitirmesinden bu yana, cezaevinde tutulan Hüsnü Mübarek, kendisine yönelik isyanda protestocuların ölümüne suç ortaklığı etmekten yargılanıyordu. “Arap Bahar”ı sırasında koltuğundan olan Mübarek için mahkeme, tahliye yönündeki başvuruya olumlu yanıt verdi.
Mübarek’in avukatının açıklamasına göre, 2011’de kendine yönelik iddialardan beraat eden Mübarek, sonrasında yolsuzluk davalarından birinden daha aklandı.
2011’de Tahrir Meydanı’nda, protestocuların ölümüne neden olduğundan Mursi yönetimindeki mahkemelerce müebbet alacağı kesinleşen Mübarek‘in, daha sonra Sisi yönetiminceki aynı mahkemelerce işlediği suçlar nedeniyle tutulduğu cezaevinden salıverilmesine karar verildi. Mübarek’in tutuklu bulunmak için yasal zeminin olmadığından dolayı çıkarılması gerektiği yetkililerce söylense de, Mübarek’in tahliyesinin kaosa yol açacağı özellikle muhaliflerin en çok dillendirdiği meselelerden.
Mübarek, kararını halkın Tahrir’de 2011’de verdiği; Mübarek’in suçlu olduğu, Mısırlı muhalifler tarafından dile getirilse de, yeni ordu yönetimi Mübarek’in 2011 öncesi döneminin benzer yıllarını Mısır halkına yaşatmaya devam ediyor. Mübarek’in siyaset sahnesine yeniden dönmesinin politik yansımalarını yakın zamanda gözlemleyeceğiz.
Bu değişen yargı kararları, aynı mahkeme ve aynı hakimce alınan kararların değişen iktidarlara göre yeniden şekilleniyor olması bizlere devletin adaletinin nesnel olmadığının, iktidarlara bağlı olduğunun göstergesidir.