Akşam Gazetesi’nin bugün muhtemelen en çok okunacak köşe yazısını Emin Pazarcı “Cahilsiniz Siz, Hem de Zır Cahil” başlığıyla yazmış. CHP’nin başı çektiği kesimin Yüksek Seçim Kurulu’na gerçekleştirdiği itirazı eleştirip YSK’nın kararını övdüğü yazısında, itiraz edenlerin cahil, hem de zır cahil olduğunu söylüyor.
Bir dönemin fenomeni İlber Ortaylı’nın “Çok cahilsin keşke ölsen” capslerini sabah sabah hatırlamamıza vesile olup güldürüyor başta. Sonra mühürsüz zarf ve pusulalara değiniyor:
“Meclis, oy pusulalarının sandık kurullarınca mühürlenmesi düzenlemesini, milli iradeyi korumak için yapmıştır. Daha önce YSK ve ilgili seçim kurullarınca damgalanan pusula ve zarfların bir de sandık başında mühürlenmesi, kanunla alınan ek bir tedbirdir. Tıpkı sağlam çatısı bulunan bir binanın içine yağmur girmemesi için üste bir de şemsiye açılmasına benzer.” Yani saçma ve önemsiz olduğunu söylüyor, bunu oldukça saçma bir örnekle açıklıyor. Karşısındakini dinlemeyen, kendi dediğini de bilemezmiş. Yok binanın temeliymiş, duvarıymış, merdiveni, çatısıymış, yok “şemsiye”ymiş hikayeler anlatmayı bir kenara bırak da Emin, asıl itiraza bak. Zaten hayırcıların itiraz ettiği de sandık başında damgalanmamasıdır pusulaların. Yani sandık başında o oylara ne olduğunun garantisinin olmamasınadır.
Cahil öğrenir, cahillikten kurtulur. Sen kara cahilsin, doğrusunu öğrensen de yanlışı savunursun. (Daha geçen yıl, gözaltındaki muhalif gazetecilerin tecavüzle tehdit edilmiş oldukları gerçekliğine “Ne çekicilikleri var ki bunların, memurlarımızın gözü mü bozuk?” dediğini unutamadım.)
1999’da MHP’nin ortak olduğu hükümet döneminde MHP destekçisiyken, AKP hükümetiyle birlikte MHP ve Bahçeli muhalifi bir AKP kalemşörüne dönüşen Pazarcı, yine bugünkü yazısında, kendisi gibi “her dönemin insanı” olmayı da teorize etmiş. Yanardönerliği, latince bir hukuk terimiyle açıklamış: “Clasula rebus sic stantibus” (Koşullar değişmediği sürece) kavramı uluslararası hukukta koşullar değişmediği sürece kararların da değişmeyeceğini vurgulamak için kullanılan bir terimdir. Pazarcı ise koşullar değişirse doğal olarak kararlar da değişir diyor. Anlaşıldı mı şimdi?
Clasula rebus sic stantibus Evetçisin ama her koşulda yalakasın be Emin…