Avrupa gidebilmek ve müzik hayatına orada devam etmek isteyen müzisyen Barış Yazgı, vize engeline takılmasının ardından göçmenlerle çıktığı yolculukta yaşamını yitirdi. Barış Yazgı’nın cansız bedeni, kemanına sarılı bir şekilde bulundu.
Devletlerin ve kapitalizmin yaratmış olduğu savaşlar nedeni ile topraklarından, başka topraklara ‘yeni bir yaşama’, ‘yeni bir umut’ yolcuğuna çıkan göçmenlere Siirtli müzisyen Barış Yazgı’da katıldı.
Genç kemancı Barış Yazgı, Midilli açıklarında batan ve çoğunluğu Suriyeli ve Afganistanlı olan 16 göçmenin yaşamını yitirdiği teknede bulunuyordu. Belçika’ya gitmeye çalışan Siirtli Barış’ın cansız bedeni keman kutusuna sarılmış halde bulundu.
Ege Denizi’nin Midilli açıklarında dün göçmenleri taşıyan bir tekne daha battı. Bölgede yapılan arama kurtarma çalışmalarında 16 kişinin cenazesine ulaşıldı. Çanakkale’nin Sivrice Burnu ve Midilli Adası arasında bulunan cansız bedenler, Ayvacık Devlet Hastanesi morguna getirildi. Cesetlerden biri, yanında taşıdığı keman kutusuna sarılmış halde bulundu. İşte bu cenazenin, Siirt doğumlu 22 yaşındaki Barış Yazgı’ya ait olduğu belirlendi. Keman kutusunda sadece canı gibi koruduğu enstrümanı değil, el yazısıyla notalarını karaladığı kendi besteleri de vardı.
Vize Alabilseydi
Barış Yazgı, İstanbul Fatih’te müzisyen ağabeyi Cengiz Yazgı ile yaşıyordu. Yedi ay önce bir süreliğine Belçika’ya büyük ağabeyinin yanına gitmiş, vizesi bitince Türkiye’ye geri dönmek zorunda kalmıştı. İşsiz ve sigortasız olan Barış, ikinci kez vize başvurusunda bulunmuş, ancak reddedilince ‘umut yolculuğunu’ tercih etmişti.
Belçika’da müzik öğrenimi alacaktı
Suriyeli ve Afgan göçmenlerin arasında ilk olarak Midilli adasına gitmeyi planlayan Barış, hayatta kalabilseydi oradan Belçika’ya geçecekti. Genç müzisyenin arkadaşları, onun tek hayalinin Belçika’da müzik eğitimi alarak iyi bir keman virtüözü olmak olduğunu söyledi.