Muhafazakarlık, toplumda geleneksel işleyişin muhafaza edilmesini destekleyen siyasal bir düşüncedir. Geçmişten gelen tarihi ve kültürel birikimlerini kaybetmeye karşı direnç gösteren, kültürel değerlerin korunmasını savunan siyasi bir görüştür.
Varoluşsal olarak bu geleneğin, kültürün dışındaki düşünce ve işleyişler muhafaza edilmek istenen değerlere düşman görülür.
Kemal Öztürk, bugünkü yazısında eleştiri ve özgür düşünceden bahsetmiş. Bu topraklarda “hayat bulamayan”, büyüyemeyen, karşılık bulamayan bazı siyasi düşünceleri örnek vermiş. Rusya’daki “komünizm”, İran’daki “mezhepçiliğin” bu topraklara kök salamamasını gibi! Bizim toprağımız farklı demiş!
Kapalı topluluklar, özgür fikirlerin düşmanıdır diye başlık atmış. Kapalı toplumlar, gruplar, cemaatler, oluşumlar farklı havanın, farklı suyun topraklarına gelmesine izin vermezler demiş, FETÖ’yü örnek göstermiş. Kendilerinden başka hiçbir kitabın okunmasına izin vermediğinden, hiçbir yazarın okutulmadığından bahsetmiş. Körü körüne bağlanmamak gerekirmiş!
İyi de arkadaş, FETÖ muhafazakar düşüncenin tek temsilcisi mi bu topraklarda? Bilmeyen için söyleyeyim, yazı Yeni Şafak’ta yayınlanmış. Yani muhafazakar düşüncenin ilk akla gelen gazetelerinden… Öztürk’ün kök salamaması örneği verdiği komünizm ve mezhepçilikle “mücadele derneklerini” iyi bilir bu gazete!
Bir yandan toplumsal muhalefete yazmadığınızı, söylemediğinizi bırakmayacaksınız; muhalefet edenleri hedef göstereceksiniz; sonra özgür düşünceden, eleştirinin en büyük nimet olduğundan, düşünceleri korkmadan dile getirmenin gerekliğinden bahsedeceksiniz!
Özgür düşünceyi savunmak değil; kendi değerlerinizi, kendi bildiklerinizi muhafaza etme üzerine kurulu tüm siyasi düşünceniz. Beğenmediğiniz, yok etmek istediğiniz herşeyi “bizim toprağımız farklıdır” mantığına sıkıştırdığınızda eleştirel düşünmüş, konuşmuş olmuyorsunuz.
Kötülük fazlasıyla yayıldı diye bitirmiş yazısını Öztürk. Fikirlerinizi tohumladığınız saksıların topraklarını kontrol etme zamanı gelmiş desenize! Ama söyleyeyim, kötü toprakta iyi tohum yetişmez.