Şeref Oğuz, Domatese Endeksli Dış Politika mı Olur?

Bugünün gazete başlıkları ve köşe yazıları yoğunluklu olarak Soçi’deki görüşmelere odaklı. Onlardan biri Sabah’tan Şeref Oğuz’un kaleme aldığı Normalleşme Tamamlanınca yazısı. O da diğer yazarlar gibi Rusya-TC ilişkilerinin artık yeni bir safhaya geçtiğini, iki “dost” devletin de hem ekonomide hem dış politikada birlikte adımlar atmaya hazır olduğunu yazmış!

“Soçi’deki zirveyle normalleşmenin hızlandırıldığını gördük” diye yazmış. Herkesin diline dolanan şu “normalleşme süreci” bir türlü tamamlanamadı! Daha dün, üst düzey bürokratların dahi sosyal medyadan paylaştıkları “domates esprisi” durumun vehametini görmek için önemli. Esprili bir dil ile gizlenilen, konuşulmayan bir gerçeği kimse dillendirmiyor.

Bu gerçek, Rusya’nın TC ile Suriye meselesine ilişkin aynı bakış açısını paylaşmadığı gerçeği. Bugün normalleşme diye başlık atanların, köşelerini süsleyenlerin yarın Rusya’yı hain ve düşman ilan etme noktasında tereddüt yaşamayacağından eminim.

Devletin dış politikası tutarsızlık ve tükürdüğünü yalamak üzerine kuruluyken, dış politikaya ilişkin yazanların da bukalemun değişkenliği hızını yakalaması normal!