Cumartesi Anneleri 633.Kez Galatasaray’da (Canlı Yayın)

1980’li ve 1990’lı yıllarda yakınları,eşleri,çocukları devlet tarafından kaçırılarak katledilen Cumartesi Anneleri 633.kez Galatasaray  Meydanı’nda eylemde.Her hafta olduğu gibi Cumartesi Anneleri ellerinde yakınlarının fotoğrafları ve sloganları ile devletten onların akıbetini ve hesabını soruyor.

Cumartesi Anneleri’nin bu haftaki eylemi Halil Alpsoy ve Kasım Alpsoy için gerçekleştiriliyor.Halil Alpsoy 12 Mayıs 1994 gecesi , eşi ve 40 günlük bebeğiyle birlikte akraba ziyaretinden dönerken İstanbul Kanarya’daki evinin önünden kimliklerini gösteren silahlı ve telsizli sivil polisler tarafından gözaltına alındı. ‘Bizimle karakola geleceksin,ifade verip serbest bırakılacaksın’ denilerek beyaz bir Toros’a bindirildi.Halil Alpsoy, 18 gün sonra tek kurşunla ensesinden vurulmuş halde İstanbul’a 530 km uzaklıktaki Kırıkkale’de ormanlık bir alanda bulundu. Gördüğü ağır işkenceler sonucu tanınmaz hale gelen bedenini kardeşleri elindeki yara izinden teşhis edebildi.

Halil Alpsoy’un gözaltına alınmasından bir hafta sonra polisler amcasının oğlu Kasım Alpsoy’un Adana’daki evine baskın yaptı. Uzun menzilli silah taşıyan çelik yelekli, maskeli polisler 18 Mayıs 1994 günü sabaha karşı 30 yaşındaki Kasım Alpsoy’u gözaltına aldı. Adana İstihbarat Dairesi’ne götürdü. Gözaltına alındığı günün akşamı kendisini serbest bırakıp kimliğini alıkoydular. Ertesi gün kimliğini almak üzere bir akrabasıyla MİT binasına gitti. Akrabası tüm gün kapıda bekledi ancak Kasım Alpsoy o kapıdan bir daha çıkamadı ve Kasım Alpsoy’dan bir daha haber alınamadı.

633.hafta Cumartesi Anneleri eyleminde Halil ve Kasım Alpsoy’un Galatasaray Meydanı’nda büyüyen torunları da yerlerini almıştı.

1995 yılından bu yana  Taksim Galatasaray Meydanı’nda  gözaltına alınarak katledilen çocuklarının, eşlerinin, kardeşlerinin akıbetini soran Cumartesi Anneleri yarınki Anneler Günü’nü ise, bu yıl da  buruk karşılıyor.