Cumartesi Anneleri: 22. Yıl, 635. Hafta

Dünyanın en uzun sivil itaatsizlik eylemlerinden bir olan Cumartesi Anneleri eylemi, 635. kez, devlet tarafından katledilen yakınları için, 22 yıl önce olduğu gibi yine Galatasaray Meydanı’ndaydı.

İlk kez 27 Mayıs 1995 tarihinde Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen Cumartesi Anneleri, devletin kolluk güçlerinin sayısız defa işkenceli gözaltılarına rağmen, yılmadı, Galatasaray Meydanı’nı bırakmadı ve katledilen yakınlarının hesabını sordu. Arjantin’de cunta yönetiminin katlettiği devrimcileri, çocuklarını bulmak için Plaza Del Mayo meydanı’nda toplanan annelerden esinlenen Cumartesi Anneleri, 635. hafta eylemlerinde de, toplumsal muhalefetin vicdanının sesi olduğunu ispatladı. 635. Hafta eyleminde yapılan konuşmalarda, devletin son Nuriye Gülmen- Semih Özakça eylemlerinden hareketle, meydanları, sokakları kapatma politikasına karşı, “Meydanları terk etmeyeceğiz” denildi.

27 Mayıs 1995’te ilki gerçekleştirilen Cumartesi Anneleri eyleminden bir kare. O süreçte devlet tarafından kaçırılan ve katledilen devrimci Rıdvan Karakoç’un ağabeyi, yine o dönem katledilen Hasan Ocak için hazırlanmış bir dövizi tutuyor.

O dönemde henüz, polis tarafından katledilmemiş olan Metin Göktepe’nin çektiği bir fotoğraf.

1998 yılında, Cumartesi Anneleri’ne polis, o dönem çoğu kez olduğu gibi saldırı hazırlığı yapıyor.

Yoğun kar yağısı altında, hesap sormaktan vazgeçmeyen Cumartesi Anneleri.