Avrupa’da Yeni Katliam Silahı: Motorlu Araçlar

Londra’da dün gece, kapalı kasa bir kamyonetle gerçekleştirilen saldırıda 1 kişi yaşamını yitirmiş, en az 8 kişi de yaralanmıştı. Avrupa’nın büyük kentlerinde, araçları kalabalıkların üzerine sürerek gerçekleştirilen bu saldırı yöntemi, cihatçı ve ırkçı grupların, özellikle son bir yıldır, en sık başvurdukları saldırı yöntemi. Dün geceki saldırı ile birlikte, bu yöntemle 11 ayda toplam 115 kişi yaşamını yitirdi, yüzlerce kişi yaralandı, bazıları sakat kaldı.

Geçtiğimiz yıl 14 Temmuz’da Fransa’nın Nice kentinde 86 kişinin yaşamını yitirdiği katliamla başlayan bu saldırı yöntemi, genellikle cihatçı terör çetesi  IŞİD tarafından kullanıldı. IŞİD’in yayın organlarında da çeşitli Avrupa ülkelerindeki taraftarlarına “önerdiği” bu  yöntem, silahlı ya da bombalı saldırılarda olduğu gibi, -örgütün operasyonlar nedeniyle, lojistik destekte zorlandığı bu süreçte-  çeşitli örgütsel bağlantıları gerektirmediği için, farklı ülkelerdeki çete mensuplarınca kolaylıkla hayata geçirildi.

Dün geceki saldırı ise, yine aynı yöntemle ancak bu kez ırkçı bir Avrupalı tarafından gerçekleştirildi. Londra’nın kuzeyindeki Finsbury Park bölgesinde bulunan caminin namaz çıkışında, bir kişi kullandığı kamyoneti camiden çıkan kalabalığın üzerine sürdü.