İBB’ye bağlı çalışan ve belediyenin en önemli rant kaynaklarından olan İSPARK’ta (İstanbul Otopark İşletmeleri Tic. AŞ) toplam 90 milyon lira tutarında yolsuzluk olduğu ortaya çıktı.Halen yargıya yansıtılmayan ve “kurum içi” soruşturmalarla ortaya çıkan yolsukluk nedeniyle 27 çalışanın görevine son verildiği öğrenildi.
İSPARK’ta Yolsuzluk Nasıl Yapılıyor?
İSPARK’ta otopark ücreti ödeyen sürücülere verilen fişlerin silinmesiyle yapılan yolsuzluk için, off-line çalışan eski nesil el cihazları kullanılıyor. İSPARK’ın yeni kullanmaya başladığı ve on-line çalışan, kesilen fişin sisteme girilip imha edilemediği yeni nesil el cihazlarının aksine eski nesil cihazlarda, müşteriden kesilen fiş imha ediliyor ve yolsuzluk bu noktadan itibaren başlıyor. Maliye, tüm işlemlerde söz konusu yeni cihazları zorunlu kılmasına rağmen, İSPARK yönetimi ısrarla bu uygulamaya geçmiyor. Bu durum ise, İSPARK’ın “kol kırılır yen içinde kalır” misali kurum içi soruşturma ile 27 çalışanın işine son vermeyi aşan, “üst düzey” yolsuzluk mekanizmasını akıllara getiriyor.
Akbil Yolsuzluğu Çağrışımı
1990’lı yılların en büyük yolsuzluk davalarından biri olan Akbil Yolsuzluğu’nda elektronik ortamda verileri değiştirerek veya silerek trilyonlarca liralık para toplu ulaşım kullanıcılarından çalınmıştı. 1997-1999 arası 2.9 trilyonluk Akbil kazancı, İBB kuruluşu olan Belbim ile İETT arası para transferi olarak gösterilmiş, bu para ise AKP yanlısı şirketlere aktarılmıştı. Recep Tayyip Erdoğan’ın belediye başkanlığı döneminde açığa çıkan bu olay sonrası Erdopğan başta olmak üzere bazı belediye yöneticilerine “zimmetine para geçirmek veya mal edinmek” suçlamasıyla dava açılmıştı. 2003’te sanıkların beraatiyle sonuçlanan mahkemenin başkanı ise, şu anda Yargıtay Başkanı olan v bu görece Erdoğan tarafından atanan İsmail Rüştü Cirit idi.