Katliam Yasasına Karşı Yaşam Hakkı Savunucuları Kadıköy’de

Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısına karşı birçok kentte eylemler gerçekleştiriliyor.  Yaklaşık 200 yaşam hakkı savunucusu dernek ve grubun düzenlediği eylemlerden biri de Kadıköy İskele Meydanı’nda yapıldı. Eylemde yapılan konuşmalarda, ana talep olarak, tasarının geri çekilmesi dile getirildi.

Kanun tasarısı, hayvanlar için bir felaket olarak tanımlanıyor. Tasarıya göre, nüfusu 100 binden az olan ilçe belediyeleri sokak hayvanları ile ilgili sorumluluklarını terk edecek. Rehabilitasyon merkezi ve bakımevi kurma zorunluluğu olmayacak belediyelerin, sokakta yaşayan hayvanları yerleşim yeri dışına ve çevre ilçelere bırakmasının önü açılacak.

Bunun yanı sıra hayvan satışı, üretim çiftliklerinde ve bakımevlerinde devam edecek. Yaşam hakkı savunucularına göre bu durum, sokak hayvanlarının bakımevlerinden satın alındıktan sonra deneylerde kullanılmasının önündeki engelleri kaldıracak. “Bakım evlerindeki sahiplendirilemeyen hayvanlar, okul, hastane, ibadethane, çocuk oyun alanı gibi toplumun yoğun olarak kullandığı yerler hariç alındığı ortama bırakılır.” şeklindeki tasarının 3. maddesi ise hayvanları tecrit etmeye yönelik olarak değerlendiriliyor.

Atlı fayton, hayvanlı sirk, yunus parkları gibi hayvanların fiziksel ve psikolojik olarak şiddet gördüğü ticari uygulamaların son bulmasına dair ise tasarıda herhangi bir madde yer almıyor.