Varşova Tribünleri : “Naziler, 1944’te Varşova’da 160 Bin Kişiyi Katletti, Çoğu Çocuktu”

1 Ağustos Varşova Katliamı’nın 74. yıldönümünde Legia Varşova – Astana arasında oynanan Avrupa Ligi play-off maçında,  1944 yılındaki Nazi suçlarını hatırlatmak isteyen Legia Vaşova taraftarları elindeki tabancayı bir çocuğun kafasına tutan Nazi subayı görseli hazırladı : “Naziler, 1944’te Varşova’da 160 bin kişiyi katletti çoğu çocuktu.”

Varşova Gettosu Ayaklanması

Nazi Almanyası’nın Polonya’yı işgali sırasında yahudilerin yaşadığı Varşova Gettosu’nda 18 Ocak 1943’te bir ayaklanma başladı. Toplama kamplarından kaçan direnişçilerin ve Varşova’da yaşayan devrimcilerin örgütlediği isyan 4 hafta sürdü. Direnişle karşılaşmayı düşünmeyen Nazi Ordusu, büyük kayıplar verdi. II. Dünya Savaşı’nda faşizme karşı en etkili direnişlerden biri olan ve 16 Mayıs’ta sona eren Varşova Gettosu Ayaklanması sonrasında 160 bin Yahudi katledildi.

Kızıl Ordu‘nun Polonya’ya girerek kendilerine destek vermesini bekleyen 25.000 direnişçi, ayaklanmanın ilk günlerinde oldukça başarı sağlamıştı ve bazı mahalleleri kontrol altına almayı başarmıştı.

Direnişçilerin amacı,Kızıl Ordu şehre gelene kadar direniş göstererek, Polonyayı Nazi işgalinden kurtulmasına zemin hazırlamak, diğer taraftan da Stalin’e karşı güçlü kozlarla pazarlık masasına oturmaktı. Ancak, müttefiklerin yetersiz müdahalesi ve Kızıl Ordu’nun desteğinden yoksun kalınması sonucu direnişçiler, Alman subaylarının ağır topçu atışlarına daha fazla dayanamadılar. 63 gün süren direnişin ardından Naziler, sadece ayaklanmaya katılanları değil, sivil halkı da acımasızca katletti. 15.000 kişinin katledildiği 5 Ağustos 1944 günü, Polonya’nın en kanlı günü olarak tarihe geçmiştir.

Katliamın İzleri