Serdar Ortaç’ın, Kürt rock müzik grubu Koma Wetan’a ait, 1978’de yayımlanan albümlerindeki “Cahiltî” parçasını çalıp Türkçeleştirerek 1999’da “Cahil” adıyla albümüne koyduğu ortaya çıkmıştı. Twitter’da, asimilasyona uğramış Kürt müziği üzerine yaptığı paylaşımlarla bilinen @eyalet_lordu isimli sosyal medya kullanıcısının dün ortaya çıkardığı “kültürel hırsızlık” olayı sonrası, şarkıyı çalan Serdar Ortaç, suçlamalara cevap vermek yerine, Twitter hesabını “korumaya aldı.” Yapılan hırsızlık olayının hikayesinin ise daha da ironik olduğu ortaya çıktı. Ahmet Kaya’ya 1999’da “Kürtçe şarkı söylemek istediği için” yapılan faşist provokasyonun başrol oyuncularından Serdar Ortaç olaydan bir süre sonra, “askerlikten kısmen veya tamamen kurtulmak için hile yapmak” suçundan 54 gün Mamak Askeri Hapishanesi’nde yattı. Koğuş arkadaşı Kadir Sadık tarafından kendisine dinletilen “Cahiltî” şarkısını, hapisten çıkınca albümüne koydu. Serdar Ortaç, böylece ünlü bir “pop yıldızı” olmasının bu ilk yıllarında ileride besteci(!) kimliğini de katarak büyüteceği servetinin ilk adımlarını atıyordu.
Aynı Twitter kullanıcısının ortaya çıkardığı ikinci “kültürel hırsızlık” olayı ise, en az, Kürtçe şarkı söylemek isteyen Ahmet Kaya’ya milliyetçi hezeyanlarla saldırıp, albümüne Kürtçe’den çalıntı şarkı koyan Serdar Ortaç’ınki kadar “ironik.”
Uzun yıllardır milliyetçi- muhafazakar faşistlerle özdeşleşen, neredeyse onların “başucu şarkısı” haline gelen ve sıklıkla kolluk kuvvetleri tarafından, gözaltılarda psikolojik işkence amaçlı kullanılan ‘Ölürüm Türkiyem’ adlı şarkının, orijinalinin Koma Denge Qamişlo’ya ait olduğu ortaya çıktı. Çalıntı parçayı 1993 yılında çıkardığı albümüne koyan Mustafa Yıldızdoğan’dan 7 yıl önce Koma Denge Qamişlo, Daye adıyla 1986 yılında seslendirmişti.