ABD’de Irkçı Askerlerin Heykelleri Yıkıldı

ABD’nin Virginia eyaletine bağlı Charlottesville’de hafta sonu yaşanan ırkçı saldırganlıklara tepki olarak ABD genelinde ırkçılık karşıtı eylemler yayılıyor. North Carolina eyaletine bağlı Durham kentinde yaklaşık 100 kadar ırkçılık karşıtı eylemci bir mahkeme binası önünde 93 yıldır duran ve Konfederasyon  askerlerini “onurlandırmak için” dikilen heykeli yıktı.

 

Eylemciler, ​mahkeme bahçesindeki heykeli ip bağlayarak devirdi. Eylemciler ayrıca, ırkçı  saldırının ardından ilk açıklamasında ‘birçok tarafın’ şiddet eylemlerini kınayan ancak olayları ateşleyen  Neo Nazileri ve KKK (Ku Klux Klan) gibi ırkçı çetelerin adını geçirmeyen Başkan Donald Trump aleyhinde de sloganlar attı.

Charlottesville’deki ırkçı eylemi başlatan olaylar konfederasyon generali Robert E. Lee’nin heykelinin 10 Temmuz’da kent yönetimince kaldırılması sonrası başlamıştı.

ABD’de İç Savaş’ın sonuna kadar köleliğin yaygın olduğu,  ayrılıkçı güney eyaletlerinin oluşturduğu Amerika Konfedere Devletleri (Konfederasyon) 1861-1865 yılları arasında varlığını sürdürdü. Konfederasyon, 1865’te, ırkçıların heykelini dikmek için olaylar çıkardığı  general  Robert Edward Lee’nin teslim olması sonrası tarihe karışsa da ABD’de ırkçılık günümüze kadar varlığını korudu.