Cumartesi Anneleri 648. Kez Galatasaray’daydı

Devlet tarafından kaçırılarak, gözaltına alınarak katledilen yakınlarının hesabını sormak için her hafta Galatasaray Meydanı’nda eylem yapan Cumartesi Anneleri, 648. hafta eylemlerini Ferhat Tepe için gerçekleştirdi. 1990’lı yıllarda defalarca kapatılan ve son olarak, OHAL KHK’si ile geçtiğimiz yıl kapatılan Özgür Gündem Gazetesi’nin Bitlis Muhabiri Ferhat Tepe, 28 Temmuz 1993’te sivil polislerce kaçırılmış ve katledilmişti. Cumartesi Anneleri’nin 648. hafta eylemi için hazırladıkları çağrı metni şu şekilde:

Basına Ve Kamuoyuna Kayıplarımızı İstiyoruz!
(648. Kez Galatasaray’dayız) 19 yaşındaki Ferhat Tepe Özgür Gündem gazetesi Bitlis muhabiriydi. 90’lı yılların karanlığında işlenen insanlığa karşı suçları haberleriyle kamuoyuna taşıyordu. 28 Temmuz 1993 akşamı Bitlis şehir merkezinde silahlı telsizli 3 sivil polis tarafından kaçırıldı. Gözaltına alındığı inkar edilen Ferhat’i arayan ailesi onun ağır işkence görmüş bedenine “meçhul kişi ” olarak gömüldüğü Elazığ Kimsesizler Mezarlığı’nda ulaştı. Ferhat’ı Diyarbakır Jandarma Alay Komutanlığında işkenceli sorguda gören 14 tanık vardı ama iç hukukta yürütülen soruşturma ve Anayasa Mahkemesi’ne taşınan dosya sonuçsuz bırakıldı. 648. haftamızda Tepe Ailesiyle birlikte, 24 yıl önce gözaltında kaybedilen Ferhat Tepe şahsında özgür basın, hakikat ve adalet talebimizi bir kez daha ifade etmek için buluşacağız. Sizi de kırmızı bir karanfille Galatasaray’a; Ferhat Tepe için adalet talebimize ortak olmaya çağırıyoruz.
Bu haftaki eylemde, yine gözaltında katledilen Cemil Kırbayır’ın kardeşi, davanın kapatılarak, devletin suçlarının örtbas edilmesine dair bir konuşma yaptı.

Eylemde ayrıca, Ferhat Tepe’nin kardesi Ayse Tepe de yaptığı konusmada,

“…O günden bugüne 24 yıl geçti. Bu ülkede katiller değil kemiklerini arayanlar cezalandırılıyor…” ifadelerini kullandı. 
Eylemde okunan basın açıklaması metni ise şu şekilde: