Kerkük’te Gerilim Artıyor

25 Eylül’de gerçekleştirileceği duyurulan Kürdistan bağımsızlık referandumu öncesi bölgede tansiyon yükselirken, gerilimin arttığı en önemli merkez olarak Kerkük belirginleşiyor. Irak’ta tartışmalı bölgeler arasında adı geçen Kerkük’e referandum sandığının konulacağının ilan edilmesi, Arap,Türkmen ve Kürt nüfusun yaşadığı vilayete dikkatleri çevirmişti.

Geçtiğimiz günlerde Bağdat’taki merkezi hükümetin meclisi, KDP-Barzani’ye yakınlığıyla bilinen Kerkük valisi Necmeddin Kerim’i azletmişti. Kerkük İl Meclisi ise, Irak Meclisi’nin Vali Necmedin Kerim hakkında verdiği ‘görevden alma’ kararını reddetmişti. Kentte dün Türkmenler ve Kürtler arasında çatışma yaşanması üzerine gece saatlerden geçerli olmak üzere sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Yaşanan çatışma üzerine bir açıklama yapan Kerkük Polis Sözcüsü Albay Afrasyaw Kamil Weysi  referanduma destek için konvoyuna ateş açılması ve bir kişinin yaşamını yitirmesi ile ilgili   Türkmen Milliyetçi Hareketi binasını koruyan 9 kişinin gözaltına alındığını belirtti.

Öte yandan Haşd -eş Şabi güçlerinin üst düzey komutanlarından  Ebu Mehdi el Muhendis’in Kerkük’e geldiği öğrenildi. El Mühendis ile birlikte kalabalık bir Haşd birliğinin Kerkük’e girdiği belirtiliyor.