Almanya’da Seçimler Sonuçlandı, Irkçılık Karşıtı Eylemler Başladı

Almanya’da bugün yapılan seçimlerden Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) yaşadıkları oy kaybına rağmen %33.1 ile birinci parti olarak çıktı. Bu sonuç,  partinin 1949 sonrası elde ettiği ikinci kötü sonuç. Sosyal Demokrat Parti (SPD) tarihinin en kötü sonucuyla yüzde 20,4 oy oranına kaldı.  Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 10,4 oy oranına ulaşarak Federal Meclis’te yeniden temsil edilmeye hak kazandı. Yeşiller’in oy oranı yüzde 9,3; Sol Parti’nin oy oranı ise yüzde 8,9 oldu.

Bu sonuçlar, Almanya’yı yeni bir koalisyon hükümetinin beklediğini gösteriyor. Yeşilller Partisi’nden yapılan açıklamada, Hristiyan Birlik partileri ve Hür Demokratlarla birlikte  bir Jamaika Koalisyonu kurmaya hazır olunduğu belirtildi. Almanya’da partilerin renklerine (Hristiyan Birlik partileri siyah, Hür Demokratları sarı, Yeşilleri ise yeşil temsil ediyor) ve bu renklerin Jamaika bayrağını çağrıştırmasına atıfla bu olası koalisyona “Jamaika Koalisyonu” adı veriliyor.

Irkçı-faşist Almanya İçin Alternatif (AfD) yüzde 13,2 oy oranı alarak Federal Meclis’e girdi. Bu sonuçla AfD Federal Meclis’teki en büyük üçüncü parti oldu. AfD’yi ilk kutlayan ise Fransa’daki “kardeş partisi” Ulusal Cephe’nin lideri Marine Le Pen oldu. Le Pen, Twitter hesabından “Bu Avrupa halklarının büyümesinin yeni bir sembolü” mesajını paylaştı.

Seçim sonuçlarının açıklanması sonrası, AfD’nin seçim kutlaması yaptığı bir mekanın önünde toplanan yüzlerce eylemci faşizm ve ırkçılık karşıtı sloganlar attı.