10 Ekim Ankara Katliamı Davası 2. Gününde (Güncelleniyor)

10 Ekim Ankara Katliamı Davası’nın 5. grup duruşmasının 2.gün duruşması bu sabah görülmeye başladı.

10:15 Taraf yoklamaları yapılıyor. Duruşma birazdan başlayacak.
10:55 Av. Senem Doğanoğlu sanıkların insanlığa karşı suç işlemekten de yargılanmaları gerektiği konusunda beyanda bulunuyor

Av. Senem Doğanoğlu beyanları;

11:12 Sanık Mehmedin Baraç 10 Ekim Avukat Komisyonu’ndaki avukatları tehdit etti.Bunun üzerine duruşma salonunda kısa süreli gerginlik yaşandı.

11:14 Av. Ahmet Özdel sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verilmesine ilişkin beyan ve taleplerini sunuyor.

11.15 Avukat Özdel, sanıkların IŞİD içindeki pozisyonlarını açıklıyor.

11.17 Avukat Özdel sözlerine “Bölge mahkemeleri sanıklara müsamaha göstermiştir. Bu sebeple dosyalarının ayrılmasını talep ediyorlar” diyerek devam etti.

11.27 Sanık  müdafileri sanıkların serbest bırakılması için beyanda bulunuyor.

11.58 Mahkemeye 13.30’a kadar ara verildi.

13.50 Verilen öğle arası son erdi. Duruşma sanıkların tahliye savunmaları ile devam ediyor.

13.55 Sanık avukatı Orhan Şahin, sanık Abdülhamit Boz’un geçmişte El Kaide ile bağlantılı olduğunu, bu yüzden IŞİD’le bağlantısının olamayacağını söyleyerek iftira atıldığını iddia etti.

14.06 Sanık Talha Güneş  savunmasında, 10 Ekim Avukatlar Komisyonu’nun yalan söylediğini ve delil olarak kullandığı fotoğrafların aciz olduklarını gösterdiklerini söyledi. Sanık Güneş “Mesleklerine salgılı olsa bunlar bize söylemekten utanırlar. Avukat Tugay Bek terör örgütü PKK’nin uzantısı olan HDP ile bağlantılıdır. Kişi başkasının kirliliğinden bahsederken ellerinin temiz olup olmadığına bakması lazım”dedi. Güneş’in ifadelerine salonda aileler ve yakınları tepki gösteriyor. Heyet salonu susturmaya çalışıyor. Sanıklar hakaretle karşılık verirken, sanık Mehmedin Baraç, avukatları tehdit ediyor.

14.12 Sanık Yakup Şahin “Burada İslam cezalandırmak isteniyor” dedi. Şahin’in dediklerine aileler tepki gösterdi.

14.27 Sanık Hacı Ali Durmaz konuşmak istemediğini beyan etti.

14.46 Mahkeme salonunda elektrikler kesildi.

14.47 Sanık Yakup Karaoğlu savunmasında, “Ülkeler kılıçla fethedilir ama adaletle ayakta kalır. Bunu ben söylemiyorum. Bunu Recep Tayyip Erdoğan söylüyor. İftiralarla kişi mağdur edilemez. İsnat edilen suç delillerle somutlanmalıdır” dedi ve 10 Ekim Avukatlar Komisyonu’nun hakimi yönlendirmeye çalıştığını söyledi.

15.05 Sanık Yakup Karaoğlu savunmasında, “Türkiye gizli tanık kaynıyor. İftiralarla yargılanıyoruz. Bu ülkede 70 yıldır PKK, DHKP-C gibi terör örgütleri, IŞİD gibi cani örgütleri tanınıyor. 40 yıldır bebek katilleri İmralı’da yatıyor. Evet, ben şeriat istiyorum, Ben Allah’ın kanunları hüküm sürsün istiyorum. Bunun için suçluysam cezamı çekerim. Ben terörist değilim” dedi.

15.31 Sanık Mehmedin Baraç, milliyetçi birisi olduğunu söyledi. “Müşteki avukatlarının maddi gerçeğe ulaşmak istediklerini düşünmüyorum” dedi ve “Suriye üzerinden PKKve PYD’nin arasında anlaşmalar var. Kimse PYD ile IŞİD arasındaki anlaşmaları buraya yazmıyor. Birileri sanık koltuğuna devleti oturtmaya çalışıyor. IŞİD’in, PKK’nin, PYD’nin ortak organizasyonuyla bu insanlar öldürüldü” dedi. Salon Baraç’ın ifadelerine tepki gösterdi. Heyet başkanı “Mahkemeyi provoke etmekten vazgeç. Savunmanı yap” dedi.

Avukat Kazım Bayraktaroğlu “Bu ülkede hiç kimsenin cenazesine leş deme hakkı yoktur” dedi. Baraç “Bütün terör örgütlerinin ölüsü leştir” diyerek Bayraktaroğlu’na cevap vermesi üzerine salonda arbede çıktı. Mahkemeye 16.30’a kadar ara verildi.

16.41 Duruşma, yaşanan arbedenin ardından devam ediyor.

17.05 Sanık Abdülhamit Boz isim benzerliği nedeni tutuklu olduğunu iddia etti.

17.07 Sanık Resul Demir, kendisine yöneltilen suçlara ilişkin hiçbir şey demeden yalnızca suçsuz olduğunu iddia ediyor.

17.14 Sanık Esin Altıntuğ suçsuz olduğunu, örgüt üyesi olmadığını eşinden dolayı tutuklu olduğunu iddia etti. Ayrıca eşi ile Resul Demir’in bağlantılı olduğunu iddia etti. Altıntuğ “Sanık Hatice Akaltın cezaevinde çıkınca Suriye’ye çıkmaktan bahsediyor” dedi.

17.16 Sanık Hatice Akaltın, Altıntuğ’un ifadelerini kabul etmediğini söyledi. Akaltın, “Sanık Esin koğuş arkadaşlarına ben eşimle 3 yıl önce Halep’teydim demiş. Otursun önce bunu açıklasın” dedi.

17.21 Avukat Tugay Bek, katılan avukatlarına yönelik sanıkların tehdit ve hakaretleri konusunda mahkemenin suç duyurusunda bulunmasını talep etti ve “Bu tehdit ve hakaretlerin ileride fiili saldırılara dönüşme ihtimali vardır. Mahkeme engellemek zorundadır” dedi.

17.24 Savcı mütalaasını veriyor. Savcı tüm sanıkların tahliye taleplerinin ve sorumlu kamu görevlerinin dinlenmesi talebinin reddini talep etti.