Başûr’da (Güney Kürdistan) gerçekleşen referandum sonrası batılı devletler bir takım açıklamalarda bulundu.
Birleşmiş Milletler, yaptığı açıklamada, Kürdistan’daki çalışmalara devam edileceğini bildirdi. Referandumun ardından konuşan Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric, “BM, Kürdistan’daki çalışmalara devam edecek. Ümit ediyoruz ki Erbil ile Bağdat arasındaki diyaloglar devam eder” dedi. Dujarric, BM’nin Irak’ın toprak bütünlüğünden yana olduğunu da yineledi. BM Genel Sekreteri António Guterres de “Bağdat ile Erbil arasındaki sorunlar güçlü inanılır bir diyalog yöntemiyle çözülmesi gerekiyor” dedi.
ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise ABD’nin Kürdistan Bölgesi ile olan tarihi ilişkilerinin devam edeceği bildirildi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert’ten yapılan yazılı açıklamada, “ABD’nin, Kürdistan Bölgesi’nde yapılan referandumdan dolayı hayal kırıklığı yaşadığı” belirtildi, ancak ABD’nin Kürdistan Bölgesi ile olan tarihi ilişkilerinin “bağlayıcılığı olmayan bu referandumdan” etkilenmeyeceği kaydedildi. Atılan adımın, “Kürdistan Bölgesi halkının yaşamını olumsuz etkileyeceği ve komşularıyla ilişkilerine de zarar vereceği” belirtildi. ABD’nin, Irak’ın toprak bütünlüğünden yana olduğu belirtilen açıklamada, anayasal çerçevede taleplerin yerine getirilmesi için Irak’ın destekleneceği ifade edildi.
Kanada Başbakanı Justin Truaude, referandumla ilgili yaptığı açıklamada, “Kürt referandumuna saygı duyuyoruz” dedi. “Quebec’li biri olarak diğer ülkelerin başka bir ülkenin iç işlerine karışması konusunda hassas olduğumu söylemeliyim” diye konuşan Truaude, Kürtler tarafından yürütülen referandum sürecine saygı duyduğunu ifade etti.
İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, bağımsızlık referandumuna ilişkin yaptığı açıklamada, sorunların çözümü için Erbil ve Bağdat arasında diyalog çağrısı yaptı. Wallström, açıklamasında şunları dile getirdi: “Kürdistan ile Irak merkezi hükümeti şu anda ülkedeki acil sorunları çözmeye odaklanmalı. DAİŞ sonrası askeri başarıdan sonra ülkede uzun vadeli barış ve istikrar için uzlaşmaya ihtiyaç duyulmakta. Kürdistan ve Irak merkezi yönetimi DAiŞ ile mücadelede iş birliği yapmayı başardı. Diyalog ve sürekli iş birliği bölgedeki gerginliğin artırılmaması ve ülkede barışçıl gelişmeler için bir ön şarttır.”