Makedonyalı Büyük İskender döneminde inşa edildiği tahmin edilen, 2 bin yıldır kayıp olan bir kent Güney Kürdistan’ın Süleymaniye’ye bağlı Ranya ilçesinin Derbend Nehri kenarında gün ışığına çıkarıldı.
Büyük İskender döneminde kurulduğu düşünülen antik bir kent, 2 bin yıldan fazla bir zamandır tarihin kumları altında gömülü kaldıktan sonra yeniden ortaya çıkarıldı. Kayıp kent, British Müzesi arkeologları tarafından Süleymaniye’nin Ranya İlçesi’ne bağlı Qeletga Derbend mıntıkasında yapılan arkeolojik kazıda bulundu. Henüz araştırmacılar kesin bir tarih zikretmemiş olsa da daha sonraları Mezopotamya olarak adlandırılan ve Makedon Kralı Büyük İskender’in Pers İmparatoru III. Darius’la gerçekleştirdiği savaşın bu yerleşim yerinin etrafında yaşandığı düşünülüyor.
Ekip, MÖ 1. ve 2. yüzyıla tarihlenen kentin, Büyük İskender’in MÖ 331 yılında Pers kralı III. Darius’u kovaladığı rotada inşa edildiğini tespit etti
Kentin boyutları, karmaşıklığı ve zenginliği araştırmacıları oldukça şaşırttı. Kentte bulunan Antik Yunan ve Roma tanrılarının heykelleri ile pişmiş toprak kiremitler gibi Antik Yunan etkisini gösteren birçok bulgu; kentin Büyük İskender ve takipçileri tarafından kurulduğuna işaret ediyor.