Özgür Gündem gazetesinin 16 Ağustos 2016 tarihinde kapatılmasından sonra yaşanan polis baskınında gözaltına alınan 22 gazeteci hakkında ‘görevi yaptırmamak için direnme’ ve ‘hakaret’ iddiasıyla iddianame hazırlandı
Özgür Gündem gazetesinin 16 Ağustos 2016 tarihinde İstanbul 8. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından kapatılmasından saatler sonra polis baskınında yaşanan olaylara dair gözaltına alınan 22 gazeteci hakkında iddianame hazırlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 22 gazeteci hakkında, “görevi yaptırmamak için direnme” ve “hakaret” iddiaları yer aldı. İddianamede 3 polisi ise müşteki sıfatıyla yer aldı.
İddianamede, gazete binasına baskın yapan polislerin beyanlarını dikkate alan savcı, “Şüphelilerin İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı görevlilere işyerinde arama yaptırmamak ve gazetenin sorumlu Yazı İşleri Müdürü ile Genel Yayın Yönetmeni’nin gözaltına alınmasını engellemek amaçlı mukavemet ettikleri, hakaret ve tehdit içerir sözler söyledikleri tüm evrak kapsamında anlaşılmıştır” dedi. Gazetecilerin polislerce darp edilmesini ve tacize uğramasını görmezden gelen savcılık iddianamede gazeteciler için “Savcılık ifadelerinde suçlamaları kabul etmediler” ifadesine yer verdi.
Hakkında iddianame hazırlanan gazetecilerin isimleri şu şekilde: Doğan Güzel, Sinan Balık, Amine Demirkıran, Davut Uçar, Elif Aydoğmuş, Reyhan Hacıoğlu, Zeki Erden, Özgür Paksoy, Mesut Kaynar, Hüseyin Gündüz, Kemal Bozkurt, Burcu Özkaya, Sevdiye Ergürbüz, Günay Aksoy, Ersin Çaksu, Önder Elaldı, M. Ender Öndeş, Gülfem Karataş, Gökhan Çetin, Fırat Yeşilçınar, Bayram Balcı ve Yılmaz Bozkurt.
İddianame, İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.
Ne olmuştu
20 Haziran 2016’da; Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve yazar Ahmet Nesin, Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma için başlatılan “bir günlük nöbetçi genel yayın yönetmenliği” kampanyasına katılmaları nedeniyle “terör örgütü propagandası yapmak” suçlaması ile tutuklanmalarına karar verildi. Mahkeme gerekçe olarak, “üç kişinin gazetenin genel yayın yönetmenliğini üstlendikleri tarihlerde yayımlanan haber içerikleri ve görsellerde PKK/ KCK veya bu örgüte bağlı alt yapılanmaların propagandası mahiyetinde yazılar yazıldığı, örgüt adına suç işleyen, güvenlik güçleriyle çatışan kişilerin övüldüğünün anlaşıldığı” belirtildi. Haziran 2016’da Şebnem Korur Fincancı ve Erol Önderoğlu, 1 Temmuz 2016’da ise Ahmet Nesin cezaevinden tahliye edildi.
16 Ağustos 2016’da; İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Özgür Gündem gazetesinin yetkilileri hakkında “devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak, silahlı terör örgütü üyeliği, örgüt kurmak, yönetmek, üye olmak, yardım etmek ve terör örgütü propagandası yapmak” suçlarından soruşturma başlatıldığını belirterek, İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği’nden gazetenin geçici olarak kapatılması talebinde bulundu. Talebi değerlendiren hakimlik, yetkilileri hakkında soruşturma başlatıldığı anlaşılan gazetenin, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın, 28. maddesi uyarınca geçici olarak kapatılmasına karar verdi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı Umut Tepe tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Özgür Gündem gazete binasına polis baskın düzenledi. Hakkında gözaltı kararı bulunan gazetenin 4 yöneticisiyle birlikte 20 çalışanı darp ve işkence görerek gözaltına alındı. Gazete binasında yapılan aramada çok sayıda dijital ve yazılı evraka el konulmuştu.
29 Ekim 2016 tarihinde çıkarılan 675 ve 676 sayılı KHK ile aralarında Dicle Haber Ajansı, Tîroj ve Azadiya Welat gibi birçok gazete, dergi ve haber ajansı ile birlikte kapatılmasına karar verildi.