Tariflemek için kullanılan en eski Homo sapiens kafatasına ait olduğu düşünülen kalıntıların birleştirilmiş resmi (Philipp Gunz, MPI EVA Leipzig)
Yeni bir araştırma, modern insan evriminin sanılandan çok daha önce gerçekleştiği fikrini güçlendiriyor.
Antik genom analizleri üzerine yapılan yeni araştırmaya göre modern insanlar (Homo sapiens) 350.000 ila 260.000 yıl önce ortaya çıkmaya başladı. Bu bulgular homo sapiens türünün tahmin edilen süreden daha öncesine evrildiği fikrini kuvvetlendiriyor.
*Genom: bir kalıtım birimi. Bir organizmanın kromozomlarında bulunan genetik şifrelerin tamamını simgeler.
Fosil kayıtlarından gelen kanıtlara göre araştırmacılar arasındaki genel görüş, modern insanların anatomik olarak ortaya çıkışı 200.000 ila 180.000 yıl önce Doğu Afrika’da yer aldığı ve sonrasında da buradan yayıldıkları yönündeydi.
Fakat, yapılan son çalışma, Afrika tarihine daha derinlemesine incelenmesini sağlıyor. Yakın zamanda Fas’ta keşfedilen ve bulunan en eski Homo sapiens türüne ait olma ihtimaline sahip yaklaşık 300.000 yıllık olarak tarihlenen fosil ise bu araştırmayı tamamlayıcı nitelikte. (Türlerin birbirlerine benzemesine rağmen beyinlerinin tamamen farklı olabilmesi nedeniyle bazı araştırmacılar ise bu fikre karşı)