İHD: Yılın İlk Dokuz Ayında 1485 İşçi İş Cinayetinde Yaşamını Yitirdi

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Çalışma Hayatı Komisyonu, 2017 Eylül ayı hak ihlalleri raporunu açıkladı.

İHD İstanbul Şube binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan İHD Çalışma Hayatı Komisyonu Dönem Sözcüsü Osman Özkan, akademisyen Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın “İşimizi istiyoruz” talebiyle başlattıkları açlık grevinin 217. günü olduğunu hatırlatarak başladı. Özkan, “Nuriye Gülmen, 25 Eylül akşamı cezaevi hastanesinden zorla kaçırılarak Numune Hastanesi’ne getirildi. Bu yapılan, insanın özgür iradesine yönelik bir saldırı ve insan haklarına aykırı bir uygulamadır. Zorla müdahale bir cinayettir. Nuriye ve Semih ölmesin çalışma hakları geri verilsin” dedi.

‘KAZANILMIŞ HAKLARA SALDIRILAR DEVAM EDİYOR’
Çalışma yaşamında patronların, emekçi ve işçilerin kazanılmış haklarına yönelik saldırıların devam ettiğini ifade eden Özkan, “Bunlar, uzun çalışma saatlerinin dayatılması, kayıt dışı, sendikasız, sigortasız, düşük ücretle kölelik koşullarında güvencesiz kadrosuz çalıştırma, baskı, mobbing, kadın emekçilere cinsel taciz, işten atma, KHK’lerle ihraç ve iş cinayetleri şeklinde özetlenebilecek insan hakları ihlalleridir” ifadelerini kullandı.

EYLÜL’DE 147 İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ
İSİG Meclisi’nin verilerine göre, geçtiğimiz Eylül ayında en az 147, bu yılın ilk 9 ayında en az bin 485 işçi iş cinayetinde can verdi. Eylül ayında yaşamını yitiren 147 işçinin 112’si işçi memur statüsünde çalışan ücretlilerden, 21’i çiftçilerden, küçük toprak sahiplerinden, 14’ü esnaflardan olmak üzere 35’i kendi nam ve hesabına çalışanlardan oluşmaktadır. 147 işçinin 137’si erkek, 10’u kadındır. Bu sayıya 8 çocuk, 9 göçmen işçi dahildir.

2017 iş cinayetleri iş kollarına göre incelendiğinde, daha çok tarım, orman, inşaat, yol ve taşımacılık iş kollarında öne çıkmıştır. Ölüm nedenleri ezilme, göçük, trafik servis kazaları, şiddet, yüksekten düşme, elektrik çarpması, kalp krizi şeklinde gerçekleşmiştir.”

‘İŞ CİNAYETLERİNİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’
Özkan, “OHAL’in kaldırılması, gerekli önlemlerin alınarak denetlemelerin yapılarak iş cinayetlerinin önlenmesi, atılan işçilerin geri alınması, KHK’lerle ihraç edilen kamu emekçilerinin işlerine iade edilmesi, çalışma yaşamında çalışma koşullarının ILO standartlarına göre iyileştirilmesi için, yetkilileri sorumlu davranmaya çağırıyor, sorunların takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz” dedi.