Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, 2016 yılında 889 gazetecinin sarı basın kartının iptal edildiğini açıkladı.
Kimlerin sarı basın kartı alıp kimlerin alamayacağının Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğünün ilgili komisyonlarınca belirlendiğini belirten Adalet Bakanı Gül, “2016 yılında; işten ayrılma, kurumunun kapanması, milli güvenlik politikası, vefat, kart süresinin dolması, kurum belgelerinde eksiklik, gazetecilik dışında işinin bulunması, gazetecinin unvanının veya çalıştığı basın-yayın kuruluşunun yönetmeliğe uygun olmaması, basın kartının başkasına kullandırılması, 5953 sayılı Kanun’a uygun çalışmama vb. nedenler ile iptal edilen basın kartı sayısı 889’dur” açıklamasında bulundu.
Gül, kaç gazetecinin tutuklu bulunduğu sorusuna hapsedilen kişilerle ilgili bilgi formunda, meslek ve eğitim durumlarına ilişkin soruların yer aldığını ancak bu bölümü doldurmanın zorunlu olmadığını belirterek kaçamak bir cevap verdi. Bakan Gül, doldurulan formların doğruluğunun da bakanlıkları tarafından araştırılmasının söz konusu olmadığını belirterek hapishanelerdeki gazeteci sayısının belirlenebilir olmadığını iddia etti.
Bakan Gül, var olan resmi söylemi de devam ettirerek sarı basın kartları iptal edilen gazetecilerin, gazetecilik faaliyetleri kapsamında değil, “Silahlı terör örgütüne üye olma” ve “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme” suçları ile hapsedildiğini iddia etti.