Kerkük’te Savaşa Dair Haşdi Şabi ve Peşmerge’den Son Açıklamalar

 

Irak’ın Kerkük şehrinde Peşmerge ve Haşdi Şabi güçleri arasındaki gerginlik sürüyor. İki taraf  arasındaki mesafenin daraldığı ve karşılıklı olarak hendeklerin kazılmasının ardından şimdi de karşılıklı açıklamalar gelmeye başladı. Haşdi Şabi komutanı üstlerimizden gelecek emirleri bekliyoruz derken Kerkük Valisi de halkın peşmergenin arkasında olduğunu, peşmergenin Kerkük’ten çekilmeyeceğini vurguladı.

Haşdi Şabi’ye bağlı İmam Ali Ketibeleri 40. Tugay Komutanı “Ebu Azrail” Irak başbakanı Haydar el İbadi’nin Kerkük ve tartışmalı diğer bölgelere yönelik saldırı hazırlığı talimatıyla beklediklerini ifade etti. “Ebu Azrail” olarak tanınan Eyyub Falih Hasan Bağdat’ta bir toplantı yapıldığını burada saldırı için hazır olma tailamtı alındığını belirtti. Yine aynı toplantıda İmam Ali Ketibeleri Komutanı Hacı Şıbil Zeydi ile diğer komutanların Kürtlerle savaşmak istemediğini, Kürt kanı dökmek istemediklerini söylemiş. Ebu Azrail de şu an saldırı pozisyonu aldıklarını belirtse de ” hiçbir şekilde Kürtlerle savaşmak istemiyoruz” diye de ekliyor.

Öte yandan bu duruma karşı sokaklara çıkan Kerkük’teki Kürtleri ziyaret eden Irak Parlamentosunca görevden alınan Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu halk, vatanlarına, ülkelerine olan sevgilerini gösteriyor. Bu şehir için birçok şehit verildi. Düşman öyle kolay bir şekilde kentte gireceğini zannetmesin.” ifadelerini kullanarak peşmergenin şehirden çekilmeyeceğini vurguladı.