130 milyon yıl önce iki nötron yıldızının birbirine çarpması sonucu oluşan yerçekimsel dalgaların gözlenmesiyle büyük veriler elde edildi. Kara deliklerden sonra evrende en yoğun cisim olarak kabul edilir nötron yıldızları.
Nötron Yıldızı:çok miktarda enerji yayan yıldız patlamaları olan süpernova patlamalarında; yıldızların atomlarında bulunan proton ve elektronların birleşmesiyle tamamen nötronlardan oluşan nesnelerdir. İki nötron yıldızının çarpışmasıyla demirden daha ağır elementler oluşabiliyor. Eğer iki nötron yıldızı çarpışırsa uzaya nötron yığınları yayılıyor ve bu da hızlı nötron yakalama süreci adı verilen bir işleyiş sonucu altın gibi ağır elementleri ortaya çıkarabiliyor. Buna aynı zamanda r-süreci adı veriliyor.
Süpernova yıldız patlamaları sonucu oluşan iki “nötron yıldızının” 130 milyon yıl önce çarpışmasıyla meydana gelen yerçekimsel dalgaları keşfettiğinde, “kilonova” adı verilen bir çarpışmaya baktıklarını fark ettiler.
Bilimciler r- sürecinin doğru şartlar taşıdığını ( normal şartlar altında gerçekleşen kimyasal tepkimeler gibi) patlama sonucunda spektroskopik izlerinin gözlemlenebildiğini ve altın gibi ağır elementlerin oluştuğunu açıklıyor. R- sürecinde 500 kilo altın oluşabilir.
Yerçekimsel Dalgaları dünyada ilk kez 2015 yılında Rainer Weiss, Barry Barish ve Kip Thorne tarafından saptandı.