Mersin, Akdeniz ilçesinin Karaduvar Beldesi’nde yaşayan Arap Alevi halkı kültürlerini kendi aralarında ördükleri dayanışmayla yaşatmaya devam ediyor.
Yüzde 90’nını Arap Alevilerinin oluşturduğu beldede kendi içlerinde kültürel paylaşım, yardımlaşma, komün ve de daha birçok özellikleriyle çevrede tanınıyor.
Kültürlerinden olan adak adama günlerinde, beldede adeta bir koşuşturma başlıyor. Bunun yanı sıra biri yakınını kaybetti mi ya da bir dileği kabul edildi mi komün şeklinde yapılan tüm yemekler beldede dağıtılıyor. Arap Alevi kadınların bir araya gelerek komün şeklinde hazırladıkları dolma, sarma, pilav, et haşlama gibi yemekler evlerinin önünde devasa kazanlarda pişirilerek dağıtılıyor.
Yemeği Yetecek Kadar Yaparız
“Adak adamanın” Arap Alevi kültüründe önemli bir gelenek olduğunu kaydeden Gulecan Aslan adak adamanın iki şekilde olduğunu söyledi. Aslan, Birinin yaşamını yitirenler için her yıl herhangi bir tarihte verilen adaklar diğerinin ise tuttukları dileklerinin kabulünden sonra verilen adaklar olduğunu belirtti. Bu kültürün sadece Arap Alevilerine ait olduğunu dile getiren Aslan, “Belli yaşlarda olan kadınlar buraya gelir ve hazırladığımız yemekleri 7 su ile yıkar. Daha sonra kazana koyar ve kaynatır. Bu yemeği evimize aileye yetecek kadar alırız, fazla olanı asla almayız geri kalanı herkese dağıtırız” dedi.
Dayanışmayı Pekiştiriyoruz
Halime Dama ise, “Cenazemizin 7’nci gününde ve her yıl bir defaya mahsus olmak üzere farklı tarihlerde adak yapılır. Çeşitli ev yemekleri yakınlarımız tarafından yapılıp dağıtılır. Ölülerimizin her senesi dolduğunda tekrarlıyoruz” dedi. Yaptıklar yemekleri Karaduvar’da kimseleri ayırt etmeden dağıttıklarını dile getiren Dama, “Yaptığımız yemekleri komşularımıza, Karaduvar halkına hatta yoldan geçen herkese veriyoruz. Herkes bu yemekleri alır ve dua eder. Bu yaptığımız geleneği her yıl düzenli olarak sürdürüyoruz. Bu gelenek aynı zamanda dayanışmayı da pekiştiriyor. Yemek yaparken herkes yardıma geliyor” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı