Balfour Deklarasyonu’nun 100. Yılında Eylemler Gerçekleştirildi

Filistin topraklarında  İsrail adıyla işgalci bir devletin kurulması sürecini başlatan Balfour Deklarasyonu Filistin ve İngiltere’de düzenlenen eylemlerle protesto edildi.

Deklarasyon, Filistin cephesinde öfkeyle lanetlenirken, İsrail cephesinde ise büyük bir sevinçle “kutlandı.” Filistin’de Batı Şeria’da gerçekleştirilen eylemlere İsrail kolluk güçleri biber gazı ve plastik mermiyle saldırdı.

İşgal deklarasyonu, Galatasaray Meydanı’nda da, gerçekleştirilen eylemle protesto edildi. Eylemde okunan basın açıklamasında, “Filistin’in dostları ve halklar, Balfour Deklarasyonu’nu yırtıp atacak” denildi.

Dönemin İngiltere Dışişleri Bakanı Arthur Balfour tarafından 2 Kasım 1917’de İngiliz Yahudi toplumuna yönelik olarak kaleme alınan mektupta yer alan   “İngiltere, Filistin’de Yahudi milleti için bir vatan kurulmasına olumlu bakmaktadır ve bu hedefin gerçekleşmesini kolaylaştırmak için gayret gösterecektir” ifadeleri, 1948’de kurulacak işgalci devletin ilk adımları olarak yorumlanmıştı. Filistin’de kurulacak devlete, diğer Avrupa devletlerinin destek vermesi için faaliyet yürüten Siyonist Federasyon için bu mektup, 1917’de dünyanın en büyük imparatorluğu olan İngiltere’nin Yahudilere devlet kurma izni vermesi anlamına geliyordu.

İngiliz hükûmetinin dönemin ABD Başkanı Wilson’un görüşünü alma girişiminin ardından Balfour, Wilson’un Siyonist hareketi ‘oldukça desteklediğini’ söyleyerek ABD’nin desteğini kabineye bildirmişti.