37. Yılında YÖK Protestosu: “Beyazıt Faşizme Mezar Olacak”

YÖK’ün 37. kuruluş yıldönümü bugün Beyazıt Meydanı’nda yapılan bir eylemle protesto edildi. İ.Ü ana kapısı önünde toplanan başta İstanbul Üniversitesi olmak üzere çeşitli üniversitelerden öğrenciler, saat 13:00’te “Özgürlüğümüz ve Geleceğimiz İçin Ayaktayız” yazılı bir pankart açarak bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Eylem öncesi İstanbul Üniversitesi’nde fakülteler arası geçiş yasağı getirilerek eyleme katılımın düşük geçmesi yönünde çabalamalara rağmen, öğrenciler kendi fakültelerinden ana kapıya yürüyüşler düzenleyerek bu yasağı etkisizleştirdiler. Üniversiteden çıkarken üst arama dayatması getirilmesine rağmen öğrenciler kararlı bir biçimde basın açıklamasının yapılacağı yerde toplanmaya başladılar.

“YÖK’ü yıkacağız”, “Özgürlük ve Geleceğimize Sahip Çıkıyoruz” ve “Geleceğimizi Size Bırakmayacağız” yazılı dövizlerin açıldığı eylemde yapılan çeşitli konuşmaların ardından okunan basın açıklamasında, YÖK’ün 12 Eylül tarafından üniversitelerdeki kontrol mekanizması olarak yaratıldığına dikkat çekildi ve baskılara rağmen gençliğin örgütlü mücadelesini sürdürmekten geri adım atmayacağı belirtildi.

Basın açıklamasının ardından öğrenciler sloganlar eşliğinde Vezneciler’e doğru yürüyüşe geçildi. Bu arada “Faşizme Ölüm” yazılı bir pankart açıldı. Atılan “Beyazıt Faşizme Mezar Olacak” ve “Faşizme Karşı Omuz Omuza” sloganlarından ve açılan pankartı bahane eden polis öğrencilere gözaltı uyarısında bulundu ve saldırı hazırlığına girişti. Baskılara geçit vermeyen öğrenciler Vezneciler Yurdu önünde bir açıklama daha yaparak “Öğrencilere Değil Çetelere Barikat” sloganları attı. Eylem bu açıklamanın ardından sonlandırıldı.