İHD Adana Şubesi, 2016-2017 yılları arasında üyeleri hakkında açılmış soruşturma ve davalara ilişkin hazırladığı raporu dernek binasında düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.
Türkiye’de 20 Temmuz 2015 tarihinde Suruç katliamı ile başlayan süreçte 1990’ları aşan şiddet politikaları devletin gerçek yüzünü bir kez daha gösterdiği ifade edilen raporda, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL ile birlikte tüm muhalif kesimlere karşı baskının arttığı kaydedildi.
Geçmişten bugüne, temel hak ve özgürlükler mücadelesi veren, değişik demokratik kitle örgütlerinde görev yapmış insan hakları savunucularının bu sürecin tanığı, mağduru, direneni olduğunun altı çizilen raporda, “Bu baskıcı ve totaliter sürece en çok muhatap olan İnsan Hakları Derneği yöneticileri ve üyeleri olmuşlardır. Son iki yıllık süreçte Hakkari, Erzurum, Şırnak, Mersin, İstanbul, Diyarbakır şube başkanlarımız dernek çalışmaları, ifade özgürlüğü kapsamında yaptıkları basın açıklamaları ve etkinlikler nedeniyle gözaltına alınmış, bir kısmı tutuklanmış olup haklarında yargı süreçleri devam etmektedir” denildi.
Büyükada’da 11 insan hakları savunucusunun gözaltına alındığını, bunlardan 8’inin tutuklandığı belirtilen raporda, “En son geçen hafta, Ankara’da abluka altına alınmış insan hakları anıtı önünde hak ihlalleri raporunu açıklamak isteyen genel başkanımız Öztürk Türkdoğan ve MYK üyesi arkadaşlarımız gözaltına alınıp serbest bırakılmışlardır” diye kaydedildi.
Son iki yıllık süreçte Adana’da demokratik alanda hak ve özgürlükler mücadelesi yürüten soy sayıda İHD üyesi gözaltına alındığı, tutuklandığı ve ceza aldığı ifade edilen raporda. “Halen birçok arkadaşımız ceza tehdidi ile karşı karşıyadır” denildi.
İHD üyeleri hakkında hazırlanan dosyaların yüzde 25’ini “Toplantı ve gösteri yürüyüş kanununa muhalefet” iddiasıyla açıldığı belirtilen raporda; bunu yüzde 12 “Toplantı ve gösteri yürüyüş kanununa muhalefet-Memura direnme”, yüzde 27 “Örgüt üyeliği-Propaganda” olarak gerçekleşti.
92 kişi hakkında soruşturma açıldığı kaydedilen raporda; 25 kişi hakkında “Örgüt üyeliği-Propaganda”, 22 kişi hakkında “Toplantı ve gösteri yürüyüş kanununa muhalefet” etmek iddiasıyla soruşturma açıldığı belirtildi.
17 kişinin ceza aldığı vurgulanan raporda, 17 kişeden 7’si “Propaganda”, 4’ü “Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla ceza aldı. Raporda 75 insan hakları savunucusu hakkında ise soruşturma yürütüldüğü kaydedildi.