Başta ekonomik sıkıntılar olmak üzere, mobbing ve çalışma koşullarının neden olduğu işçi intiharlarında son yıllarda büyük artış yaşandı.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, (İSİG) 2013, 2014 ve 2015 yıllarında gerçekleşen toplam 99 işçi intiharına karşın yalnızca bu yılın kasım ayına kadar geçen sürede ise 71 işçinin intihar ederek yaşamına son verdiğini açıkladı. 2016 yılında gerçekleşen işçi intiharı sayısı ise en az 90.
ISİG’in istatistiklerine yansıyan intihar sayısı, yaşadığımız coğrafyadaki işçilerin yoksullaşma ve yoksunlaşmayla girdikleri çıkmaza bir kez daha işaret etti. Raporda, iş cinayetlerinde dünyada başı çeken devletlerden olan TC’de, intiharların büyük kısmının borçlar nedeniyle gerçekleştiği kaydedildi. İşsizlik ve mobbingin de işçi intiharlarında büyük payı olduğu vurgulandı. İş Güvenliği Meclisi Üyesi ve İş Müfettişi Şeref Özcan, son dönemde artan işçi intiharlarını değerlendirdi.
İntiharların iş yerinde gerçekleşmediği durumlarda iş kazası kapsamına alınmadığını belirten Özcan, “İşçi, çalıştığı yerdeki baskı yüzünden evinde veya çalışma alanının dışındaki herhangi bir yerde intihar edebilir. İlgili yasa, intiharın iş kaynaklı olduğu takdirde ‘iş kazası’ kapsamına alınmasını öngörüyor ancak bunu kanıtlamak işçi yakınları için bir hayli zor” ifadelerini kullandı. Raporlara yansıyan vaka artışının yanıltıcı olmaması gerektiğinin altını çizen Özcan, önceki yıllarda da intihar olaylarının fazla olduğuna dikkat çekerek, “Biliyorsunuz son dönemde ‘FETÖ soruşturmaları’ gündemimizde. Soruşturmalar neticesinde bu yıl İş Güvenliği Meclisi’nin erişim kanalları arttı ve daha çok vakaya ulaşmaya başladık” dedi.
İşçi intiharlarının 2016 ve 2017 yıllarında artmasında, OHAL’in doğrudan etkisi olduğunu söyleyen Özcan, “OHAL ile birlikte, başta esnek çalışma saatleri olmak üzere, yapılan düzenlemeler işçide güven kaybına neden oldu” dedi. Özcan, iş yerindeki baskının ve kötü çalışma koşullarının önüne geçmek için sendikalı olmak gerektiğine vurgu yaparak, “İyi bir sendikal örgütlenme iş yerindeki mobbingin de önüne geçer. Çalışanın özel yaşamındaki problemleri saymazsak, iş kaynaklı intiharlar sendikal örgütlenmeyle çözülebilir” diye konuştu.