Sur’u “Normalleştirme” Çabaları

Devletin Amed(Diyarbakır) Sur’da yaşananları unutturma ve şehri “normalleştirme” çabaları sürüyor. Bugün öğlen saatlerinde ajanslarda yer alan bir habere göre (Diyarbakır Surlarında Büyük Tehlike) Amed’in yüzyıllardır direnişlere şahit olmuş surları, salt turistik bir mekan olarak pazarlanmaya çalışılıyor.

5 km uzunluğundaki ve Çin Seddi’nden sonra dünyanın en uzun ikinci suru olarak bilinen Amed surları içerisinde kalan bölge, 2 Aralık 2015 günü başlayan ve 103 gün süren bir direnişe şahit oldu. Bu direnişten sonra devletin katliamları ve bu katliamlara karşı direnişin simgesi olan Sur’un adı artık yerli yabancı turist ziyaretleri ile “normalleştirilme” isteniyor.

Ajanslar gün içerisinde bu “normalleştirilme” haberlerini servis etmeye başladı. Gün doğumu gün batımı fotoğraflarından tutalım da Mardinkapı semtinde bulunan Keçi Burcu’na (burası Sur direnişinden bu yana yasaklı bölge) olan ilgiye dikkat çekiliyor. Ayrıca haberler gençlerin yerden 15-20 metre yükseklikte olan surlarda her an düşme tehlikesi yaşadığı üzerine yapılarak servis ediliyor.