Bolivya’da Doktorlar Devletin Nabzını Ölçüyor

Bolivya’da doktorlar ve tıp öğrencileri, meslekleriyle ilgili yasal düzenlemeleri protesto etmek için bir aydır grevde. Grev boyunca çeşitli protesto gösterileri düzenleyen doktor ve tıp öğrencilerinin dün La Paz kentinde düzenledikleri yürüyüşte ise polis saldırısından sonra çatışma çıktı. 

İsyanın nedeni ise hükümetin geçtiğimiz ay ceza kanununda değişiklik yaparak “tıbbı yanlış uygulama” durumunda doktorların meslekten men edilmeleri ve 2-6 yıl hapisle cezalandırılmasına karar vermesi. Zor koşullarda, uzun saatler çalıştırılması da doktorların isyan etmesinde önemli bir etken.

Mesleklerini uygulayamaz hale geleceklerini belirten doktor ve tıp öğrencileri 23 Kasım’da süresiz grev ilan ettiler. Devlet Başkanı Evo Morales ise doktorları işten atmakla ve “Kübalı doktorları” grev kırıcılar olarak getirmekle tehdit etti. Ancak tehditlere rağmen grev  birçok hastanedesürüyor. Bolivya basınına göre greve en az 800 bin doktor katılıyor ve son bir ayda yaklaşık 8 bin ameliyet grev nedeniyle ertelendi.