Asgari ücret yaklaşık 1 ay süren müzakereler sonucunda nihayet belli oldu. Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğu tarafından yapılan açıklamada asgari ücretin 1603 lira olduğu ifade edildi. 2017 yılında 1404 lira olan asgari ücretin, ortalama yüzde 12 enflasyon dikkate alınarak zam yapılması durumunda brüt 1990 lira, net 1572 lira olması tahmin ediliyordu. Sendikalar tarafından açlık sınırının 1.608,00 lira gıda harcamaları, giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 5.105,71 lira olarak belirlenmişti. Bu verilere rağmen patronların vergi borçlarını silen devlet 2018 yılı için işçilerin asgari ücretini 1603 TL olarak belirledi.
Asgari ücretteki bu “artışa” ise tepkiler gecikmedi. Patronların örgütü Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Yağız Eyüboğlu, “Biz bu belirlenen asgari ücrete muhalefet şerhi koyuyoruz” dedi. Patronların sözcüsünün söz konusu şerhi asgari ücretteki bu “artışın” aleyhine koyduğu ise açık. Zira TİSK, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada bu “artışın” Türkiye gerçeklerine uygun olmadığını belirtmişti.
Söz konusu asgari ücret “artışına” bir diğer tepki de devlet-patron işbirlikçisi işçi konfederasyonu Türk-İş’ten geldi. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, 1603 liralık rakama “muhalefet ettiklerini” belirttikten sonra “Asgari ücret kabul edilebilir değil ama hayırlı olsun demekten başka bir şey yapamayız” dedi.
Kaynak: Genç İşçi Derneği